sankcije

Ovim će saborskim zastupnicima zbog 'neopravdanih sati' biti umanjen mjesečni paušal

02.11.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Zastupnici Damir Bakić (Možemo!), Gari Cappelli (HDZ), Dalija Orešković (SSiP) i Marina Opačak Bilić (NZ), neopravdano su u listopadu izostali s plenarne sjednice Hrvatskog sabora, što će biti sankcionirano umanjenjem njihovog mjesečnog zastupničkog paušala

Kako je objavljeno u četvrtak na saborskoj internet stranici, od četrnaest dana koliko se u listopadu plenarno zasjedalo, Bakić je neopravdano izostao sedam dana pa će mu mjesečni zastupnički paušal biti umanjen za ukupno 139,36 eura. Cappelli, Orešković i Opačak Bilić izostali su po jedna dan, pa će im mjesečni zastupnički paušal od ukupno 199,10 eura biti umanjen za 19,91 eura.

Pravila u broju izostanaka nema, broj im se razlikuje od mjeseca do mjeseca. Uglavnom nema mjeseca da netko od 151 zastupnika nije izostao makar jedan dan. Kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta.

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora dokazati liječničkom potvrdom, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu, biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština.

  • +8
Oporba lupanjem oštetila saborske klupe Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic