HRVATSKA BIJEDA

Ovi podaci govore kako kriza građane tjera u kriminal

10.10.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog dviju pljački srebrnarnice i zlatarnice, tereteći jednoga da je na te pljačke natjerao svojega dužnika silujući mu suprugu

Državno odvjetništvo 30-godišnjaka i 33-godišnjaka tereti za počinjenja produljenih kaznenih djela razbojništva, odnosno pljački zlatarnica, poticanja na razbojništvo i spolni odnos bez pristanka. Navodi se da je mlađi optuženik 2. i 3. rujna opljačkao zlatarnicu i srebrnarnicu u Varaždinu prijeteći zaposlenicama plinskim pištoljem, a u oba je slučaja ukrao po nekoliko tisuća kuna. Ukradeni je novac predao 33-godišnjaku koji ga je, navodi se, i nagovorio na razbojništvo. Starijeg muškarca državno odvjetništvo tereti da je u više navrata tijekom godine prisilio nevjenčanu suprugu 30-godišnjaka na spolni odnos bez pristanka koristeći njihovu ovisnost jer im je davao novac za osnovne životne potrebe.

Optužnica, objavljena na stranicama DORH-a jučer, privukla je zanimanje medija, koji su zaključili da se radi o, u najmanju ruku nesvakidašnjoj ucjeni.

U proteklih nekoliko dana i tjedana u Varaždinu je zabilježen nešto veći broj razbojništva a na 'udaru' su poslovnice za otkup zlata i srebra. Policija je i danas izvijestila da traga za osobom koja je jučer u centru Varaždina opljačkala jednu takvu poslovnicu.

U varaždinskoj policiji, u kojoj nisu željeli komentirati pojedinosti toga slučaja koji je sada u rukama pravosuđa, na upit ima li povezanosti između sve lošije gospodarske situacije u državi i broja kaznenih djela razbojništva, ističu da ona nisu u porastu budući je prošle godine na području varaždinske Policijske uprave zabilježeno 14 kaznenih djela razbojništva, a u prvih devet mjeseci ove godine 10. Matko Murić iz policije ocjenjuje da zasigurno postoji povezanost između situacije u društvu, gospodarske krize, i broja razbojništva, ali drži da ona više dolaze do izražaja u većim gradovima.

I dok je policija uglavnom 'zadovoljna' statističkim podacima, ugledni varaždinski socijalni pedagog i psihoterapeut Nebojša Buđanovac pesimističniji je.

Govoreći za Hinu Buđanovac navodi nedavno objavljene rezultate istraživanja znanstvenika da gospodarska kriza uvelike utječe na stanje povećane depresije kod ljudi koji se iz očaja odlučuju na razne 'aktivnosti'. Događaje poput ovog varaždinskog možemo sve više očekivati u budućnosti, smatra Buđanovac.

Po njegovu mišljenju, razvoj situacije uvelike ovisi o tome koliko će se država angažirati na prevenciji takvih situacija odnosno zadržati socijalno jedinstvo društva bez obzira na utjecaj gospodarske krize. Ako dođe do 'rascjepkanosti' društva, odvajanja na temelju raznih osnova, možemo očekivati povećani broj slučajeva nasilja i razbojništva, zaključuje Buđanovac.