pandemija ne jenjava

Ove zemlje u svijetu su već prijavile zaražene novim sojem koronavirusa; omikron prekinuo i nogometnu utakmicu

29.11.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Portugalske vlasti potvrdile su u ponedjeljak da je 13 nogometaša ili članova stručnog stožera lisabonskog prvoligaša Belenensesa zaraženo omikronom čime raste broj zemalja koje su potvrdile infekciju novom varijantom covida-19

Jedan od igrača nedavno se vratio iz Južne Afrike, a slučajevi su ustanovljeni nakon utakmice Belenensesa s Benficom u subotu.

Samo devet igrača Belenesesa bilo je na terenu, a ostatak je bio u izolaciji. Nakon poluvremena Belenenses je imao samo sedam igrača, a utakmica je prekinuta u drugoj minuti drugog poluvremena s vodstvom Benfice 7:0.

"Svi smo u izolaciji, osim juniora koji nisu igrali u subotu. Doma u izolaciji su 44 osobe", kazao je glasnogovornik kluba u ponedjeljak.

"Dva ili tri igrača i tri člana stručnog stožera imaju simptome, ali ništa pretjerano ozbiljno. Ostali su asimptomatski. Svi ćemo ponoviti testove, dok zdravstvene vlasti to odobre, dodao je.

Predsjednici Benfice i Belenensesa kazali su novinarima u subotu da je utakmica morala biti održana jer bi u suprotnom klubovi bili kažnjeni zbog "neopravdanog odsustva".

Optužili su ligu i portugalsko javnozdravstveno tijelo DGS jer nisu dozvolili odgodu utakmice.

Branič Belenesesa Cafu Phete bio je pozitivan na covid-19 nakon povratka s utakmice za nacionalnu reprezentaciju u Južnoj Africi prošloga tjedna.

DGS je u ponedjeljak poručio da ne komentira nogometne utakmice. Glasnogovornik DGS-a kazao je da zdravstvene vlasti ne mogu odgoditi utakmicu, već samo procijeniti situaciju s covidom-19 i nametnuti mjere poput samoizolacije.

Nakon niza zemalja omikron potvrđen i u Austriji, Škotskoj, Kanadi

Prvi slučaj omikrona identificiran je i u Austriji, u Tirolu, kod osobe koja je nedavno putovala u Južnu Afriku, objavila je vlada, a prenosi agencija AFP.

Imamo rezultate koji nam omogućuju da potvrdimo da je slučaj otkriven u subotu "sigurno" varijanta B.1.1.529, potvrdilo je ministarstvo zdravstva za austrijsku agenciju APA.

U Škotskoj je zabilježeno šest slučajeva omikron varijante covida-19, a vlasti za sada ne znaju kako je do toga došlo.

"Škotski zavod za javno zdravstvo (Public Health Scotland) provest će pojačano praćenje kontakata u svim slučajevima", kazao je škotski ministar zdravstva Humza Yousaf.

"To će pomoći pri utvrđivanju podrijetla virusa i pronalasku drugih osoba koje su bile u kontaktu s virusom u proteklim tjednima", dodao je.

I Kanada je u nedjelju potvrdila dva slučaja omikrona u osoba koje su nedavno putovale u Nigeriju i one su stavljene u izolaciju u Ottawi, prenosi AFP.

Izrael je pak u ponedjeljak zabilježio drugi slučaj omikrona, a zaražena je cijepljena žena koja se nedavno vratila iz Južne Afrike i u dobrom je stanju.

Ministarstvo zdravstva radi na pronalasku kontakata, a provjerava se mogućih dodatnih 11 slučajeva, pišu izraelske novine Haaretz.

Omikron varijanta covida-19 zabilježena je prvo u Južnoj Africi, zbog čega su brojne zemlje uvele restrikciju putnicima koji dolaze iz te zemlje.

WHO je u ponedjeljak poručio da ta varijanta predstavlja "vrlo visok" globalni rizik. Stručnjaci spekuliraju da bi nova varijanta mogla biti zaraznija od prethodnih sojeva te da bi mogla lakše izbjeći imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem.

Dva slučaja omikrona potvrđena su u njemačkoj južnoj pokrajini Bavarskoj, a sumnja se i na jedan slučaj na zapadu zemlje, objavilo je njemačko zdravstvo u subotu.

Jedan je slučaj zaraze omikronom potvrđen u talijanskom gradu Milanu u osobe koja je doputovala iz Mozambika.

Češke zdravstvene vlasti rekle su da analiziraju moguću zarazu omikronom u osobe koja je neko vrijeme boravila u Namibiji.

Australija je u nedjelju objavila da su dvije osobe koje su doputovale iz Južne Afrike bile pozitivne na testu za varijantu omikron.