JOŠ TRAJE CIJEPLJENJE

Ove sezone čak 10 puta manje oboljelih od gripe

01.03.2014 u 08:52

Bionic
Reading

Od prvog slučaja ovosezonske gripe u prosincu u Hrvatskoj je dosad evidentirano 3200 oboljelih, što je znatno manje nego proteklih sezona kada je bilo više desetaka tisuća oboljelih, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Nije poznato je li gripa u Hrvatskoj trenutno na vrhuncu, jer se to zna tek kad vrhunac prođe. Prognoze, međutim, pokazuju se da će gripa u Hrvatskoj sigurno trajati još neko vrijeme, kažu u HZJZ-u.

Ove su nas godine pogodili isti tipovi virusa gripe kao i druge europske zemlje, s time da negdje prevladava A/H1N1, a negdje A/H3N2. Međutim, razmjeri gripe znatno su manji nego proteklih godina - prošle sezone prijavljeno je 30.000, a prethodne dvije sezone po 50.000 slučajeva.

S obzirom da je najbolja zaštita od gripe cijepljenje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za ovu je sezonu nabavio 295.000 doza cjepiva za odrasle, koje su ukupno stajale oko devet milijuna kuna. Dodatnih 38 tisuća kuna utrošeno je za cjepivo za djecu od 6 do 36 mjeseci.

U HZJZ-u ističu da se zainteresirani još mogu cijepiti, jer je u zavodima za javno zdravstvo ostalo oko 10 do 15 posto nabavljenog cjepiva. Cijepljenje se osobito preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima.

Rok trajanja nabavljenog cjepiva je do svibnja i može ga se koristiti samo za ovu sezonu. Ono što preostane bit će uklonjeno kao i ostali lijekovi kojima istekne rok trajanja, kažu u HZJZ-u.

U drugim dijelovima Europe situacija s gripom je raznolika. U nekim je zemljama vrhunac epidemije prošao, dok u drugima još nije dosegnuo maksimum. Trenutno je najintenzivniji pobol od gripe u Finskoj i Grčkoj.

O velikim razmjerima gripe u Makedoniji, koja je tamo već odnijela nekoliko života, u HZJZ-u kažu da znaju samo iz medija. Ne postoji ni objašnjenje za eventualno značajne razlike u pobolu od gripe između Hrvatske i Makedonije, koje su prostorno blizu i klimatski slične zemlje.