NAJEZDA DOSADNIH INSEKATA

Ove godine više komaraca no ikada

14.06.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Velike kiše nakon kojih slijedi neizdrživa vrućina - i horde komaraca su zagarantirane. U Hrvatskoj ih ove godine ima više nego ikada, najviše u Slavoniji

Dok Dalmatinci s komarcima nemaju previše problema, Slavonci svake godine muku muče s tim nametljivim kukcima. Previše ne pomaže niti zaprašivanje koje se provodi od početka svibnja.

Na zagrebačkom području ove je godine osjetno više komaraca nego ranije. Sa zaprašivanjem se zakasnilo, jer je poglavarstvo predugo biralo izvoditelje. Naime, zaprašivanje je efikasno ako se provede dok su komarci još ličinke.

Većina ljudi, osim neugodnog svrbeža, nema većih problema s ubodima komaraca, no oni koji su alergični moraju se čuvati.
'Na mjestu uboda se pojavljuje jače crvenilo, jači otok, eventualno izbijanje koprivnjače, koja može biti praćena otokom dijela tijela, lica i tada svakako treba otići liječniku', rekao je za Dnevnik.hr dr. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Protiv malih napasnika može se boriti i raznim zastorima i mrežama, odjećom koja prekriva tijelo te izbjegavanjem vodenih područja i grmlja. Navodno pomažu i vitamini B1 i B12 jer komarci ne vole njihov miris. Neki se pak drže stare narodne prema kojoj alkohol tjera komarce.