DOKAZI U MEDICINI

Ovdje saznajte sve o 'čudesnim' lijekovima i terapijama

28.01.2015 u 13:15

Bionic
Reading

Skupina hrvatskih medicinskih stručnjaka ovih dana pokrenula je portal Dokazi u medicini, a on bi javnosti trebao pomoći u prepoznavanju neutemeljenih tvrdnji o učinkovitosti kojekakvih čudesnih terapija koje se nude na tržištu

Budući da je hrvatski medijski prostor već godinama ozbiljno zagađen raznoraznim neznanstvenim i pseudoznanstvenim medicinskim informacijama, preporukama najrazličitijih šarlatana, prodavača magle o eliksirima, lijekovima i terapijama, pokretanje ovakvog portala izuzetno je vrijedan projekt.

Portal Dokazi u medicini volonterski uređuje skupina znanstvenika koji se zalažu za promicanje medicine utemeljene na dokazima. Na njemu će svatko moći postaviti pitanja o dokazima koji stoje iza neke terapije što se nudi na tržištu, nakon čega će znanstvenici odgovor na upite potražiti u medicinskoj literaturi i objaviti odgovor.

Budući da se radi volonterski, odgovori koje ćete dobiti na njemu nisu pod utjecajem nikakvih poslovnih lobija – ni farmaceutskih ni alternativnih, odnosno komplementarnih.

Već sada na njemu možete doznati odgovore na neka relevantna pitanja kao što su: liječi li kantarion depresiju, kako djeluju jantarne ogrlice na djecu, liječi li soda bikarbona rak te djeluje li hagioterapija.

'Na portalu ćete moći provjeriti djelovanje preparata koji nisu lijekovi ni medicinski proizvodi koji moraju biti regulirani da bi došli na tržište. Dakle, ovdje će se moći saznati djeluju li i jesu li možda štetni pripravci koji nisu regulirani kao lijekovi', objasnila je dr. Livia Puljak.

Kako je portal kreiran?

Portal je kreiran u okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a voditeljica mu je prof. dr. sc. Livia Puljak s Medicinskog fakulteta u Splitu.

Zašto je portal pokrenut?

Motivi za pokretanje ovakvog izvora informacija temelje se na frustraciji tima znanstvenika golemom količinom 'čudesnih' proizvoda koji se nude na tržištu za liječenje i sprečavanje bolesti, a za koje nema nikakvih dokaza o učinkovitosti i sigurnosti ili ima dokaza koji su nedostatni ili pak potječu od istraživanja na stanicama i životinjama u laboratoriju, a ne na ljudima.

Neke od šarlatanskih terapija mogu ozbiljno narušiti zdravlje pacijenata koji ih konzumiraju, pa čak i uzrokovati smrt.

Organizatori ističu da se svakodnevno u javnosti mogu pročitati tvrdnje o učinkovitosti kojekakvih terapija – nude se čudesni lijekovi za neplodnost, kreme koje povećavaju grudi i usput sprečavaju nastanak tumorskih stanica, čaj za visok i nizak tlak koji liječi visoki tlak ako se pije vruć, a niski ako se pije hladan. Prodaju se i kojekakvi uređaji koji liječe sve poremećaje za koje ste ikad čuli - magnetske narukvice za mršavljenje, čudotvorni madraci koji blokiraju zračenje itd.

Laicima je teško procijeniti imaju li takve tvrdnje o učinkovitosti ikakvu realnu podlogu i opravdanje u medicinskim istraživanjima. U želji da poboljšaju zdravlje, ublaže bol i izliječe bolest, ljudi su spremni probati sve i svašta, a malo je mjesta na koja se mogu obratiti kako bi kritički procijenili tvrdnje o učinkovitosti proizvoda koji obećavaju blagotvorne učinke na zdravlje.

Zbog toga je pokrenut portal Dokazi u medicini. Tim znanstvenika koji stoji iza njega očekuje da će on postati važan izvor za sve koji traže pouzdane informacije o terapijama koje zvuče predobro da bi bile istinite.