HDZ BIH O 'VELIKOBOŠNJAČKOM PROJEKTU'

'Ovakva vlast ne predstavlja legitimnu volju hrvatskog naroda'

11.05.2011 u 18:24

Bionic
Reading

Političke stranke okupljene oko Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP), koje su uspostavile izvršnu vlast u Federaciji BiH, formirale su i novu vladu županije Središnja Bosna, a taj je čin HDZ BiH u srijedu oštro osudio tvrdeći kako takva vlast, baš kao ni ona na federalnoj razini, ne predstavlja legitimnu volju hrvatskog naroda

Vladu županije Središnja Bosna, izabranu u utorak kasno navečer, predvodi Tahir Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA), a iz HDZ BiH su ustvrdili kako je taj izbor obavljen zahvaljujući bošnjačkim zastupnicima te potpori svega troje Hrvata.


'Riječ je o velikobošnjačkom projektu majorizacije Hrvata u županiji Središnja Bosna i time su se, na žalost, obistinile spoznaje kako je na djelu projekt dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH', stoji u priopćenju HDZ BiH u kojemu su također tvrdi kako se i Federacija BiH pretvara isključivo u bošnjački entitet.

Po riječima predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH te županije Nikole Lovrinovića, odlukom u skupštini SBŽ-a nije poštivana volja 36.000 hrvatskih birača koji su glasovali za hrvatske stranke što, kako ističe, ozbiljno ugrožava suživot Bošnjaka i Hrvata na ovome području. Dodao je da će stranačka tijela HDZ-a donijeti odluke i zatražiti očitovanje Ustavnoga suda oko kršenja procedure izbora nove vlade.

HDZ BiH je pojedinačni pobjednik izbora u Srednjobosanskoj županiji sa sedam zastupničkih mjesta, a još dva imaju HDZ 1990. a jedno Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI), koje zajedno imaju 10 zastupnika. Novu vladu sedam i pol mjeseci nakon izbora uspostavila je SDP BiH, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH, koje su uspjele osigurati potporu 20 zastupnika. U vladi, u kojoj je predviđeno da po četiri ministarska mjesta dijele Bošnjaci i Hrvati, a jedno mjesto pripadne predstavniku Srba, SDP BiH ima četiri ministarske pozicije, SDA tri i premijera, dok Narodna stranka Radom za boljitak i HSP BiH imaju po jedno ministarsko mjesto unatoč tome što HSP BiH uopće nema zastupnika u skupštini.

Srednjobosanska županija, jednako kao i Hercegovačko-neretvanska, imaju poseban režim prilikom formiranja vlasti po kojemu za izbor nove vlade ona mora imati potporu dvije trećine zastupnika u skupštini, jer je riječ o mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama.

Proces uspostave vlasti unutar Federacije BiH na županijskoj razini još nije završen ni u Hercegovačko-neretvanskoj, niti u Livanjskoj županiji, gdje su većinu glasova na izborima provedenim u listopadu 2010. godine dobili HDZ BiH i HDZ 1990.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji još nije postignut dogovor dva HDZ-a i bošnjačkih stranaka, dok je u Livanjskoj županiji problem to što se HDZ BiH i HDZ 1990. ne mogu dogovoriti koja će stranka predložiti kandidata za županijskog premijera.