pristupanje eu

HDZ BiH pozdravio odluku Komisije, no traže izmjene izbornog zakona

12.03.2024 u 17:51

Bionic
Reading

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica BiH pozdravila je u utorak preporuku Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH izražavajući očekivanje da će se nastaviti s provođenjem reformi, uključivo i izmjenu Izbornog zakona kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata.

"Europska komisija je prepoznala napredak koji je naša domovina ostvarila u prethodnom razdoblju, te smo posebno ponosni da se to dogodilo u sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kojega predvodi predsjedateljica Vijeća ministara i dopredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto", priopćili su iz HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Dodali su kako europski put Bosne i Hercegovine ostaje prioritet dužnosnicima ove stranke. Pozvali su bošnjačke i srpske partnere u vlasti da nastave s provedbom reformi uključujući i izmjenu Izbornog zakona "kako bi se konačno okončalo narušavanje ustavnih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda" i njegovo preglasavanje na izborima.

Iz HDZ-a BiH su se zahvalili hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, te dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine i Europske unije koji su pomogli da izvješće Europske komisije za BiH bude pozitivno. Dodali su kako je cijela Vlada RH doprinijela postizanju važnog iskoraka kako bi 2024. u potpunosti bila godina "'dijaloga, stabilnosti, i ubrzanog razvoja BiH".

Europska komisija danas će, po riječima predsjednice Komisije Ursule fon der Leyen, uputiti preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu će konačnu odluku, sljedećeg tjedna na zasjedanju u Bruxellesu, donijeti Europsko vijeće.