vijeće sigurnosti

Ovako je albanski premijer odbrusio Rusima: 'Ne želite da govori Zelenski? Zaustavite rat!'

20.09.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Premijer Albanije Edi Rama verbalno se sukobio s ruskim veleposlanikom kojeg je zasmetalo što je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski bio prvi govornik na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

'Želimo vas pitati - na osnovu čega ste odlučili da predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom date pravo govora prije nego što su članovi Vijeća sigurnosti iznijeli svoje stavove, s obzirom na to da mnogi od njih ovdje predstavljaju svoje zemlje na najvišim političkim nivoima?', upitao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja.

Albanski premijer Edi Rama, čija je zemlja preuzela predsjedanjem Vijećem sigurnosti u rujnu i koji je zbog toga vodio sjednicu, pojasnio je da je tema bila rat u Ukrajini te da su se pravila Vijeća sigurnosti temeljila na tom kriteriju.

Pritom je Rama iznio i prijedlog ruskom veleposlaniku. 'Moram napomenuti da je impresivno kada od vas dolazi cijela ova priča o kršenju pravila u ovoj instituciji. Međutim, ako vi toliko insistirate na tom pitanju, imam rješenje za vas, ako se slažete. Zaustavite rat, i predsjednik Zelenski neće morati govoriti. Ono što ga čini važnim ovdje i razlog zašto smo odlučili da prvo čujemo njega pa onda raspravljamo, to ste vi sami svojim postupcima zaslužili, a ne mi', odgovorio je Edi Rama.

  • +6
Vijeće sigurnosti UN-a Izvor: Profimedia / Autor: JASON SZENES / UPI / Profimedia

Albanskom premijeru se na potezu zahvalio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

'Poštovani Edi Rama, danas ste na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a svijetu pokazali kako ispravno postupati s Rusijom, njezinim lažima i licemjernim pristupom. Zahvaljujem vam na tome što ste predsjedavali ovim sastankom na tako principijelan način', napisao je Zelenski na Twitteru.