ODANOST 'KOMUNISTIČKOM CARU'

Ovako izgleda sjevernokorejsko jednoumlje

17.12.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Što je totalitarno društvo i koje su njegove manifestacije, još jednom je u utorak pokazao režim vjerojatno najizoliranije države svijeta, Sjeverne Koreje

Na komemoraciji povodom dvije godine od smrti bivšeg diktatora Kim Jong-ila dvorana prepuna partijskih dužnosnika izgledala je kao lojalna masa istrenirana za slet. A sve se to događalo manje od tjedan dana nakon što je smaknut Jang Song-Thaek, tetak aktualnog Vrhovnog vođe Kim Jong-una i navodno jedna od najutjecajnijih pozadinskih figura režima.

Jang je, štoviše, opisivan kao glavni savjetnik mladog Kima. Uhićenje i javna diskreditacija Janga prikazani su prošlog tjedna na sjevernokorejskoj televiziji. Zapadni mediji javljaju da je riječ o prvom takvom procesu u povijesti komunističkog režima koji se tijekom skoro 70-godišnjeg postojanja pretvorio u nasljednu 'komunističku monarhiju' dinastije Kim, kojoj je danas na čelu 30-godišnji Kim Jong-un.

Javno ocrnjivanje Janga navodno je bilo vrlo detaljno: od optužbi za opstruiranje revolucije i ekonomskih poslova nacije, do mlakog pljeskanja vođi.

Današnja komemoracija u Pjongjangu poslužila je kao demonstracija stabilnosti režima i odanosti vojno-partijskih elita sadašnjem mladom lideru, oko čije se realne moći unutar sjevernokorejskog poretka na Zapadu vode debate. Dan ranije, mladom 'Velikom vođi' na odanost su se zakleli vojni činovnici režima.

Smaknutog Janga zapadni su mediji smještali u sam vrh tajnovitog sjevernokorejskog režima. Njegova udovica, sestra pokojnog Kim Jong-ila i tetka sadašnjeg diktatora, nije se pojavila na komemoraciji. Njoj navodno ne prijeti progon.

Snimka komemoracije u Pjongjangu