Kostohondritis

Ovaj skriveni simptom koronavirusa javlja se kod žena starijih od 40 godina, a evo kako se liječi

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 26.02.2021 07:55
  • Objavljeno 24.02.2021 u 07:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Vadym Pastukh / Alamy / Alamy / Profimedia

Kostohondritis se javlja bez određenog uzroka, pojavljuje se češće kod žena starijih od 40 godina, a upala se liječi lijekovima protiv bolova i mirovanjem

'Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebra sa prsnom kosti. Radi se o upalnom procesu koji najčešće zahvaća nekoliko rebara, obično sa iste strane prsne kosti. Stanje je to koje koje može biti prilično bolno zbog čega se bolesnik i obrati liječniku', objašnjava prof. Zlata Ožvačić Adžić, specijalistica obiteljske medicine za HRT.

Najčešće se radi o nespecifičnoj upali koja je primarna, iako se ponekad može javiti u sklopu drugih oboljenja – primjerice reumatskih upalnih bolesti ili čak ukazivati na tumor u tijelu, no to su vrlo rijetki slučajevi. Neka istraživanja pokazala su kako se kostohondritis češće javlja kod žena.

Osnovni simptom zbog kojeg se pacijenti jave svom liječniku je bol u predjelu prsišta. Liječnicima primarne zdravstvene zaštite prvi zadatak je isključiti mogućnost da se radi o akutnom infarktu miokarda, odnosno srčanom udaru. Palpacijom, odnosno pritiskom na mjesto boli liječnik već otkriva potecijalni problem, kao i pri dubokom udisaju pacijenta i kretnjom ruke. To su tek prvi koraci u dijagnozi. Potom se pacijentu radi elektrokardiogram.

'Kostohondritis se u pravilu povlači sam od sebe, dugoročna prognoza je dobra. Liječi se primjenom analgetika i protuupalnih lijekova, prvenstveno nesteroidnih antireumatika. Upala koja izaziva bol vremenom se umiruje a lijekovi se primjenjuju lokalno ili peroralno', dodaje prof. Zlata Ožvačić Adžić. Profesorica svakako savjetuje osobama da se u slučaju pojave boli u prsištu odmah jave liječniku. Prema nekim istraživanjima, kostohondritis jedan je i od skrivenih simptoma korona virusa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!