PROSTORNI PODACI

Ovaj geoportal ključni je projekt Državne geodetske uprave, evo što sve na njemu možete pronaći

20.10.2022 u 19:09

Bionic
Reading

Geoportal Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP) središnje je mjesto na kojem se traži lokacija za gradnju kuće ili npr. neka planinarska staza, rečeno je u četvrtak u Zadru na 13. konferenciji Dana infrastrukture prostornih podataka s više od stotinu sudionika

"Geodetska uprava stvorila je tehničku platformu, a na subjektima NIPP-a, na svim tijelima javnoga sektora, sada je da poboljšaju kvalitetu prostornih podataka i da ih učine dostupnima na standardiziran način", rekla je načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka u Državnoj geodetskoj upravi Ljerka Marić.

Dodala je kako se na Geoportalu NIPP-a, ključnom projektu Državne geodetske uprave, mogu pronaći podatci po ključnim riječima, primjerice katastar, ortofoto ili prostorni planovi... ti podatci pronađu se preko ključne riječi, odmah se vidi koje tijelo ima taj podatak i kako se do njega možete doći.

Trenutačno je na Geoportalu NIPP-a dostupno 845 izvora prostornih podataka za koje su mjerodavna 73 subjekta NIPP-a (tijela javne vlasti), od toga su 432 mrežne usluge, što znači da se podatci mogu pregledati i preuzeti bez odlaska u instituciju koja je za njih ovlaštena.

Na konferenciji u Zadru sudjeluju predstavnici javnoga i privatnog sektora te fakulteta koji se bave prostornim podatcima i geoinformatikom.