Ova zima bit će u znaku Ane Karenjine!

Ova zima bit će u znaku Ane Karenjine!

10.07.2012 u 08:40

Bionic
Reading

Ako je sudeći po jednoj od najiščekivanijih haute couture revija na nedavno završenom pariškom tjednu mode, ruske trandseterice, fotografkinje i modne kreatorice Ulyane Sergeenko koja i sama njeguje pomno osmišljen stil s više nego vidljivim primjesama stare Rusije, sve mi miriše na veliki povratak jedne jedine i neponovljive Ane Karenjine.

Rusije, sve mi miriše na veliki povratak jedne jedine i neponovljive Ane Karenjine

Prva Ulyanina haute couture revija nalikovala je na predivnu rusku bajku, iako joj kritičari najviše predbacuju da ukoliko se želi približiti široj publici mora malo obuzdati svoju zanesenost. Već ju neko vrijeme pratim i mislim da je Ulyani upravo to zadnje na pameti.

Komadima za nadolazeću jesen/zimu kao što su dugačke suknje, vojnički kaputi, krznene detalji, cvijeće u kosi, ordeni na bluzama, veliki šljemovi i velovi preko glave, crvene čizme preko koljena, ručno rezbarene drvene pete kao da nas želi vratiti u neka davna sovjetska vremena.

'Sve je nastalo pod snažnim utjecajem mog djetinjstva. Stari sovjetski crtići, mali gradovi u Kazahstanu i Rusiji, obiteljske tradicije, moja baka čijim sam stilom bila hipnotizirana kao i radovimaMikhalkove, Kalatozova, Khuzieva i Gerasimova. Svi ti vezovi, ručni radovi, izrada čipke i pletenine me oduševljavaju.', ispričala je Sergeenko u jednom intervjuu dodavši: 'To nije još jedna linija odjeće u nizu, nego mali svijet koji smo osmislili ovdje u Moskvi.'

Da se kojim slučajem timing ove kolekcije poklopio sa snimanjem najnovijeg holivudskog remakea 'Anna Karenina redatelja Joe Wrighta koji je glavnu ulogu dodijelio komu drugome nego Keiri Knightley, a kostimografiju Jacqueline Durran bio bi to za Sergeenko dream job. Ovako dizajn kostima i nakita potpisuje Simon Kneen, kreativni direktor Banana Republic

Sve u svemu, čini se da će ova zima biti u znaku Ane Karenjine, strastvene žene koja ostavlja dijete i ruši brak u potrazi za zadovoljenjem strasti koja je na kraju novele vodi u smrt.



Stoga, evo mali podsjetnik na sve dive koje su na velikom platnu utjelovile Anu Karenjinu jedno od najvećih ostvarenja Lava Nikolajeviča Tolstoja, oca svjetskog realizma.

Neponovljiva Greta Garbo prva je na velikom platnu utjelovila rusku princezu Anu Karenjinu još daleke 1935. godine.
Desetak godina kasnije isto je napravila prelijepa Vivien Leigh.
Ruska uspješnica iz 1967. s Tatianom Samoilovom u glavnoj ulozi.
Pretposljedni veliki filmski remake Ane Karenjine iz 1997. sa Sophie Marceau.





Najnovija 'Anna Karenina' s Keirom Knightley i Jude Lawom u glavnim ulogama najavljena je za listopad, a do tada pogledajte kratku najavu.