NA DAN SV. PATRIKA

Otvoreno irsko veleposlanstvo u Zagrebu

17.03.2015 u 17:04

Bionic
Reading

Dan sv. Patrika obilježen je u utorak u Zagrebu otvaranjem irskog veleposlanstva, prvog stalnog veleposlanstva te zemlje otkako su Hrvatska i Irska uspostavile diplomatske odnose 1995.

Radi se o jednom od pet veleposlanstava i tri konzulata čije je otvaranje prošle godine najavila irska vlada u sklopu širenja diplomatske mreže u svijetu.

'Želimo izgraditi vrlo snažne veze i partnerstvo s Hrvatskom. Imamo slične interese i prilike i veselim se da ih u EU-u zajednički ostvarujemo', rekao je irski ministar socijalne zaštite Kevin Humphreys otvarajući ambasadu u poslovnoj zgradi Eurocentar u Miramarskoj ulici.

Prvi irski veleposlanik Tim Harrington ocijenio je da je rezidentno veleposlanstvo važno kako bi se simbolički pokazala bliskost dviju država i naroda.

'Geografski smo udaljeni, ali Hrvati i Irci imaju puno toga zajedničkog', rekao je Harrington posebno ističući dijaspore dvaju naroda.

Uz 4,5 milijuna Iraca u domovini, oko 70 milijuna iseljenika i njihovih potomaka živi u inozemstvu, najviše u SAD-u i Kanadi.

Svakog 17. ožujka masovno slave Dan sv. Patrika, zaštitnika Irske koji je u 5. stoljeću donio kršćanstvo u tu zemlju na sjeverozapadu Europe.

Hrvatska je 1. srpnja 2013. ušla u EU u vrijeme predsjedanja Irske koja, po riječima ministra Humphreysa, želi razvijati trgovinu i investicije s Hrvatskom. Dublin je te godine otvorio svoje tržište rada za hrvatske radnike i jedan je od najsnažnijih zagovornika slobodnog kretanja radne snage unutar Unije.

Irsko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini 4,8 posto, što je najveća stopa rasta u EU-u, zahvaljujući strukturnim reformama i smanjenju državne potrošnje u protekle četiri godine.