PREDSJEDNIČKI IZBORI

Otvorena sva birališta, Josipović već glasao

11.01.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović.

Ni u inozemstvu, za sada, nema nikakvih problema, kaže potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

U inozemstvu se hrvatski predsjednik, odnosno predsjednica, bira u 50 država, na 92 biračka mjesta. Trećina mjesta, njih po 15, u nedjelju je otvoreno u Njemačkoj i BiH.

Sva biračka mjesta u BiH su otvorena, od ranog jutra ima dosta glasača, nema dojava o problemima, kaže Jozić Ileković.

Potvrdila je da izbori u 9 sati po hrvatskom vremenu završavaju u tri australska grada - Canberri, Sydneyu i Melbournu.

Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Na šestim izborima od stjecanja hrvatske neovisnosti, oko 3, 8 milijuna birača u nedjelju bira između SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.


Hrvatski predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović glasovao je u nedjelju ujutro u 7,15 sati u 2. izbornom krugu za predsjednika, na svom biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Josipović i supruga Tatjana na biračko su mjesto došli među prvima.

"Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji", izjavio je Josipović novinarima.

Josipović je dodao kako očekuje i rekordno visoku izlaznost pa i svojim primjerom želi svima biti poticaj da izađu na izbore.

Novinare je zanimalo kakav će biti njegov odnos prema BiH.

"Imamo stabilnu vanjsku politiku, pa i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nastavit ću podržavati put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nastavit ću isto tako biti prijatelj Bosne i Hercegovine i nastojati pomoći da se unutar BiH postigne sporazum o ustroju BiH i o jednakopravnosti građana. Naravno, to je unutarnja stvar BiH , ali prijatelji uvijek dobro dođu. I naravno, nastavit ću suradnju sa svim narodima, a posebno s hrvatskim narodom u BiH", rekao je Josipović.

Kada je riječ o odnosu prema Srbiji, dodao je da ni tu nema nikakvih promjena. "Srbija je naša susjedna zemlja, prijateljska zemlja, imamo puno otvorenih pitanja i ta pitanja valja riješiti. Podržavat ćemo Srbiju na putu u EU, ali mora ispuniti sve one uvjete koje smo ispunili i mi u Hrvatskoj", kazao je Josipović.

Očekuje se da će kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović glasati u 11 sati.