BLOKADA SRBIJE NA PUTU U EU

Otvorena pitanja moraju se rješavati na bilateralnoj razini

06.04.2016 u 17:06

Bionic
Reading

Šefica srbijanskog pregovaračkog tima za pregovore s Europskom unijom Tanja Miščević sugerirala je u srijedu da Srbija i Hrvatska međusobna otvorena pitanja moraju rješavati dogovorom na bilateralnoj razini, ocijenivši da to ne bi trebalo utjecati na pregovarački proces s EU

'O bilateralnim pitanjima treba pregovarati. Sigurna sam da i Hrvatska ima interesa razgovarati o tome', rekla je Miščević za Radio-televiziju Srbije u povodu najava iz Zagreba da bi Hrvatska mogla uvjetovati napredak Srbije na eurointegracijskom putu zahtjevajući brisanje univerzalne jurisdikcije za ratne zločine i unaprijeđenje prava hrvatske zajednice u Srbiji.

Naglasivši kako razumije interes Hrvatske i ne očekuje da će Zagreb odustati od svojih zahtjeva, Miščević drži da to ne treba biti razlogom uvjetovanja za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

Podsjećajući da su i dosad neka bilateralna pitanja 'bila unošena u pregovarački proces', Miščević je rekla kako je 'i sama Hrvatska imala taj problem' sa Slovenijom, ali da u slučaju izdvajanja mišljenja jedne članice postoji mogućnost pritisaka drugih država Unije.

'Ipak, tendencija je da se bilateralna pitanja rješavaju bilateralno upravo da se ne bi usporavao pregovarački proces,' rekla je Tanja Miščević.

Šefica srbijanskog pregovaračkog tima kaže kako je Beogradu cilj da se, zajedno s poglavljima 23. i 24, otvori i poglavlje pet o javnim nabavama.

'Poglavlje pet je završeno i to otvara vrata za otvaranje poglavlja 23', kazala je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Podsjećajući da je zapadni Balkan sudjelovanjem u migrantskoj krizi pokazao svoju posvećenost EU, Miščević je istaknula da se Beograd želi dodatno nametnuti Bruxellesu.

'Zato se trudimo da se nametnemo i upravo je izbjeglička kriza pokazala koliko je važno uključivanje zapadnog Balkana. Želimo pokazati da nam je bitan proces, a ne samo članstvo', poručila je šefica srbijanskog pregovaračkog tima za pregovore s EU Tanja Miščević u razgovoru za RTS.