SLJEDIVOST MESA

Otvoren prvi laboratorij za analizu DNA mesa

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 29.09.2010 15:51
  • Objavljeno 29.09.2010 u 15:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Zagrebu je otvoren prvi privatni laboratorij za analizu DNA mesa u Hrvatskoj u kojem će se moći analizirati i prerađeno i termički obrađeno meso svinja i goveda. Laboratorij je rezultat suradnje Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT) i privatne tvrtke Genos, ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna

Državna tvrtka HIT uložila je 1,8 milijuna kuna, a Genos milijun. Od početka projekta u ožujku 2009. godine provedena su istraživanja i razvijen je sustav DNA multipleksa koji omogućavaju uspješnu analizu DNA svinja i goveda.

'Posebno je važno istaknuti da je u većini slučajeva DNA analizu moguće provesti i iz prerađenog i termički obrađenoga mesa te stoga mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki više neće moći biti sigurno utočište za meso nepoznatog porijekla', ističe se u današnjem priopćenju koji potpisuju Vladimir Sabo, voditelj HIT-ova programa Test i Gordan Lauc, direktor Genosa.

Razvoj sustava za analizu DNA, koji može jednoznačno i potpuno sigurno utvrditi porijeklo određenog mesa ili neke mesne prerađevine, krajnji je cilj projekta koji se provodi pod nazivom 'Primjena analize DNA u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesoprerađivačkoj proizvodnji'.

Prva analiza obavljena je nad 200 goveda s farmi Vupika u vlasništvu Agrokora. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja naredilo je prikupljanje uzoraka goveda iz cijele Hrvatske radi provođenja populacijske studije. Ministarstvo time želi doprinijeti provođenju europskih direktiva o sljedivosti mesa, o prevenciji i suzbijanju BSE te o proizvodnji organske hrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!