LJUBAV NA DVA KOTAČA

Otvara se prvi čuvani parking za bicikle u centru Zagreba

25.03.2014 u 15:51

Bionic
Reading

U centru Zagreba u petak se otvara 'Lanac za bicikle', iza kojeg se krije prvi hrvatski čuvani parking za bicikle. Parking se nalazi u samom centru grada – u Obrtničkom prolazu 1, samo par metara od Cvjetnog trga

Vođene primjerom europskih metropola u kojima su ovakvi projekti svakodnevica, u projekt su ušle mlade zagrebačke poduzetnice Ivana Kovačić i Maja Pleša

'Cijena parkinga bit će dvije kune po satu. Imat ćemo i mjesečne karte koje će biti jeftinije od pokaza ZET-a koji košta 360 kuna. Njena cijena bit će 300 kuna. Sadašnji je kapacitet 70 parkirnih mjesta, ali ubrzo će dosegnuti stotinu. Odsad svi mogu bezbrižno ostaviti svoj bicikl bilo da su otišli na kavu, ručak, sastanak ili su biciklom došli na posao', kazala nam je Pleša.

Uz jednostavnost i pristupačnost, u Lancu drže da dolazi i olakšanje životnog stila građanki i građana biciklista, a naglašavaju i kako je 'ovaj projekt jedan od koraka prema rješavanju urbanističkih pitanja izazvanih neplanskom i dosad neuređenom parkiranju bicikala'.

Arhitektonsko rješenje prostora u potpunosti je prilagođeno i optimizirano prema potrebama vlasnika bicikala, a tome je doprinijela i suradnja s hrvatskim inovatorom Marinom Radovanom, dizajnerom biciklističke opreme. Lanac za bicikle bit će prepoznatljiv i po vanjskom pročelju prostora, koji je oslikan grafitom, radom umjetnika Marka Prpića Zetsa.