new york

Trump uložio žalbu na presudu za seksualno zlostavljanje novinarke

12.05.2023 u 06:37

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se žalio na presudu njujorške porote u građanskom postupku, po kojoj je seksualno zlostavljao i oklevetao novinarku E. Jean Carroll

Sudski zapisi pokazali su da je Trump obavijestio Drugi prizivni sud SAD-a da se žali na presudu, kao što je njegov odvjetnik Joseph Tacopina i ranije rekao da će učiniti.

Deveteročlana porota saveznog suda na Manhattanu u utorak je bivšoj novinarki dodijelila odštetu od pet milijuna dolara.

Carroll (79) je tijekom suđenja svjedočila da ju je Trump (76) silovao u robnoj kući Bergdorf Goodman na Manhattanu potkraj 1995. ili početkom 1996. te potom naštetio njezinu ugledu napisavši u listopadu 2022. na svojoj društvenoj mreži da su njezine tvrdnje "potpuna prevara", "obmana" i "laž".

Porota je odlučila da je kriv za seksualni napad i za klevetu, ali ne i za silovanje.

Trump, favorit za republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a na izborima iduće godine, nije prisustvovao suđenju, a između ostalog je ustvrdio da je Carroll, bivša kolumnistica časopisa Elle i registrirana članica Demokratske stranke izmislila optužbe kako bi povećala prodaju svojih memoara iz 2019. i politički mu naškodila.

Presudu je također nazvao "sramotom", kao i da "apsolutno nema pojma tko je ta žena".