PUNO ŽELJEZA I MAGNEZIJA

Otkriveno zašto se zubi nutrija i drugih glodavaca ne troše

28.12.2016 u 07:59

Bionic
Reading

Studija o zubima nutrija iz slovenskog parka prirode Ljubljansko barje pokazala je da se zubi glodavaca ne troše nego rastu i zadržavaju svoju oštrinu, i to u prvom redu zbog njihove kemijske i fizikalne strukture u kojoj je mnogo željeza i magnezija.

Nalazi istraživanja u kojemu su uz slovenske sudjelovali još i njemački te američki znanstvenici objavljeni su u reviji American Chemical Society, a vjeruje se da će imati praktičnu primjenu u nanotehnologiji, pri izradi instrumenata, alata i naprava kod kojih se zahtijeva da zadrže visoku oštrinu, objavili su slovenski mediji.

Znanstveni međunarodni konzorcij koji je proučavao sjekutiće ljubljanskih nutrija vodila je Vesna Šrot iz Centra za elektronsku mikroskopiju instituta Max Planck, a priloge studiji dali su slovenski znanstvenici iz više ustanova.

Mikroskopskim metodama došlo se do novih otkrića o strukturi, kemijskom sastavu i fizikalnim osobinama tkiva zuba kod nutrija koji se mogu primijeniti i na sve ostale glodavce kojima se zubi pri upotrebi ne troše, nego naprotiv rastu, zadržavajući svoju prvotnu oštrinu.


Utvrđeno je da je to zato jer caklina glodavaca sadrži tanak površinski sloj koji do sada nije bio poznat, a bogat je željezom u različitim oblicima. On zubima nutrija daje karakterističnu narančastu boju.

Ispod toga, u zubnom tkivu, izmjerena je i neobično velika količina magnezija. Utvrđeno je da upravo o omjeru magnezija i željeza u zubima glodavaca, te njihovu rasporedu unutar zubnog tkiva, ovisi koliko će se oni redovno obnavljati i biti oštri, odolijevajući stalno trošenju pri glodanju kore drveća i drugih tvrdih materijala.

Nalazi iz studije u budućnosti će se moći aplicirati u razvoju novih materijala, a imaju velik praktičan značaj za cijelo društvo, tvrde slovenski znanstvenici.