OBITELJ UPOZNATA

Otkriveno što se dogodilo Španjolcu koji je nestao u Iranu dok je pješačio u Katar, čekaju se detalji

26.10.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Španjolac Santiago Sanchez (41), koji se pješke uputio iz Madrida na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru i prije tri tjedna nestao u Iranu, najvjerojatnije je uhićen, kazala je njegova majka Celia Cogedor, prenoseći informaciju koju je obitelj jutros dobila od španjolskog ministarstva vanjskih poslova

Sánchezova sestra trebala bi se u četvrtak sastati s dužnosnicima španjolskog ministarstva vanjskih poslova u Madridu kako bi doznala dodatne detalje. Ministarstvo je priopćilo da je španjolsko veleposlanstvo u Teheranu u kontaktu s iranskim vlastima, ali su odbili iznijeti pojedinosti.

Portal Iran International sa sjedištem u Londonu javlja da je Španjolac uhićen zajedno sa svojim prevoditeljem prilikom posjeta grobu Mahse Amini, djevojke čija je misteriozna smrt nakon uhićenja zbog navodnog kršenja islamskih pravila odijevanja izazvala najveće masovne prosvjede u Iranu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Santiago Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: Ismael Adnan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zabrinutost za Sánchezovu sudbinu pojačana je zbog nasilnih gušenja masovnih prosvjeda protiv iranskih vlasti. Iransko Ministarstvo obavještajnih potvrdilo je uhićenje devet stranaca, većinom Europljana, zbog njihove navodne povezanosti s prosvjedima. Sánchez je prestao kontaktirati svoju obitelj u Španjolskoj 2. listopada, dan nakon što je prešao iračko-iransku granicu. Upozorio je svoju obitelj da bi komunikacija u Iranu mogla biti otežana, pa su oni prijavili njegov nestanak tek 17. listopada.

  • +17
Prosvjedi širom svijeta protiv iranske vlade zbog Mahse Amini Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Španjolski avanturist planirao je otići u Teheran, gdje ga je jedna televizijska postaja htjela intervjuirati. Njegov sljedeći korak bio bi Bandar Abbas, luka u južnom Iranu gdje bi uskočio na brod za Katar. Ali svaki mu se trag nestao i prije nego što je stigao u Teheran, rekli su njegovi roditelji, navodi Associated Press. Sanchezu ovo nije prvi posjet Iranu. Prije tri godine biciklirao je sličnom rutom kako bi stigao od Madrida do Saudijske Arabije. Njegovi roditelji kažu da su ponosni na njegov avanturistički duh i kažu da su mu jedini ciljevi pomagati drugima i promovirati nogometni tim Real Madrid.