VERBALNI DELIKT

Otkriveno što je na Facebooku napisao 49-godišnji branitelj, također uhićen zbog komentara o Plenkoviću

25.01.2022 u 10:45

Bionic
Reading

Na kriminalističkom istraživanju u Zadru sa 72-godišnjim Mladenom Ćustićem završio je još jedan građanin čiji je komentar s Facebooka o premijeru Andreju Plenkoviću policiji također bio sporan. 'Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini', napisao je 49-godišnji branitelj, doznaje Telegram

Novi je to detalj u ovom bizarnom slučaju koji je ponovno otvorio pitanje verbalnog delikta u Hrvatskoj, sumnje u zlouporabu policijskih ovlasti, ali i podsjetio na činjenicu da je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kojem je moguće kažnjavanje vrijeđanja službenih osoba, iznimno zastario propis, piše Telegram.

Podsjetimo, Policijska uprava zadarska provela je kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom i 49-godišnjakom koji su ispod članka na zadarskom portalu o najavi posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Maslenici "objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja".

Nakon provedenog istraživanja, obojica su 21. siječnja, u popodnevnim satima, uz optužni prijedlog, prepraćena na prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru, priopćila je policija.

Policijska uprava zadarska u priopćenju je odbacila "izrečene teze u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije". "Riječ je o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku", istaknuto je u priopćenju.

Plenković i Gotovina položili vijence kod Spomen obilježja na Maslenici Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Facebooku da premijera "treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone".

"Zbog njegove sigurnosti mene je policija uhitila i zadržala dok premijer nije otišao s ovog područja jer ja sam mu opasnost. U policiji su mi najprije rekli da sam prijetio premijeru, a s obzirom na to da sam im izbio taj argument, okrenuli su na vrijeđanje. Bilo je još uhićenih, sa mnom je bio čovjek sudionik akcije Maslenica. Dok je premijer postavljao vijenac, on je bio u zatvoru isto za komentar“, objavio je muškarac uz fotografiju optužnog prijedloga, a prenio portal 057 info.