UZ PUNU PLAĆU

Otkriveno koliko očeva je koristilo roditeljski dopust

13.03.2024 u 23:15

Bionic
Reading

Očinski je dopust, kao pravo zaposlenog i samozaposlenog oca s punim iznosom plaće, u zadnjih godinu i pol dana iskoristilo 24.000 očeva.

Prema podacima HZZO-a, nešto više od 10.000 očeva koristilo je dva mjeseca roditeljskog dopusta, koje otac ne može prenijeti na majku.

Broj očeva koji koriste taj dopust više se nego udvostručio u posljednje dvije godine.

Ovi su podaci izneseni na konferenciji za novinare Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, gdje je predstavljena nacionalna kampanja pod nazivom 'Tate, veliki je propust ne uzeti dopust', donosi Novi list.

Za razliku od očinskog dopusta, roditeljski dopust očevi relativno rijetko koriste, ali je visok njihov interes za korištenje u potencijalnoj novoj prigodi, doduše ne u istoj količini kao što dopust koriste majke.

Glavna prepreka koju očevi ističu jest potencijalni financijski gubitak zbog korištenja očinskog dopusta.

Očevi koji su imali iskustva s roditeljskim dopustom kažu da su većinom imali pozitivne reakcije svojih kolega, ali se generalno smatra da očevi koji koriste roditeljski dopust često imaju problem s poslodavcima, i to u većoj mjeri nego majke.

Ravnopravno roditeljstvo smatra se izuzetno važnim, prvenstveno zbog emocionalnog razvoja djeteta te razvoja odnosa svakog od roditelja s djetetom.