TITANSKA BOA

Otkrivena najveća zmija ikad!

26.02.2014 u 18:16

Bionic
Reading

Znanstvenici su na sjeverozapadu Kolumbije pronašli fosile dosad najveće zmije na svijetu, a očekuje se da bi novo otkriće moglo rasvijetliti klimatske uvjete koji su u prošlosti vladali u tropskim područjima

Paleontolozi procjenjuju da je drevni gmaz dug 13 metara živio prije 58 do 60 milijuna godina. Najveće današnje zmije pitoni i anakonde rijetko prelaze šest i pol metara.

Budući da su hladnokrvne životinje, što znači da im je za funkcioniranje metabolizma potrebna toplina iz okoliša, zmije takvih dimenzija morale su živjeti na toplini od najmanje 30 do 34 stupnja Celzija. Većina današnjih velikih zmija živi u toplim američkim i azijskim tropima.

'Mi smo ovu zmiju pretvorili u golemi termometar', rekao je paleontolog za kralježnjake Jason Head sa Sveučilišta u Torontu. Kaže da je gotovo vrisnuo kada je vidio razmjere fosila.

Head i njegovi kolege pronašli su ostatke 28 zmija u otvorenom rudniku ugljena u Cerrejónu. Svoje rezultate objavili su u časopisu Nature 2009. godine. Anatomija golemih gmazova pokazuje da su bliski srodnici udava, odnosno boa pa su ih nazvali Titanoboa cerrejonensis, što znači titanska boa iz Cerrejóna. Uspoređujući oblike i dijelove dvaju najbolje očuvanih kostura, stručnjaci su zaključili da je bila duga oko 12,8 metara i teška oko 1.135 kilograma.

Rezultati istraživanja govore u prilog modelima prema kojima su razlike u temperaturama između tropa i područja na višim geografskim širinama u paleocenu bile slično velike kao danas. No u tom je razdoblju cijela Zemlja bila toplija.

Na temelju nalaza napravljena je rekonstrukcija koja je ovih dana na turneji po muzejima SAD-a. Trenutno je izložena u Državnom muzeju Sveučilišta u Nebraski.