MOŽE SE SPRIJEČITI

Otkrivena ključna tajna starenja i gubitka kose

05.02.2016 u 13:17

Bionic
Reading

Poznato je da se mnogi organi sisavaca sa starenjem smanjuju ili stanjuju te da slabi njihova sposobnost samoobnavljanja. Slično vrijedi i za folikule dlaka, odnosno kose.

No do nedavno ključni mehanizmi ovih procesa nisu bili poznati. Prema novoj studiji, objavljenoj u uglednom časopisu Science, problem je u oštećenjima DNK matičnih stanica koje su zadužene za regeneraciju tkiva i organa.

Autori rada vjeruju da bi podrobniji uvidi u ovu problematiku eventualno mogli dovesti do razvoja metoda zaustavljanja starenja ne samo folikula već i drugih tkiva. Naime, dinamičko starenje folikula predstavlja dobar model smanjivanja tkiva i funkcionalnog propadanja koje se vidi u različitim organima tijekom starenja.

Teorije o starenju

U svojem uvodu autori podsjećaju da je znanost starenje organizma pokušala objasniti kroz brojne teorije o mogućim uzrocima kao što su oksidacijski procesi, senescencija, odnosno prestanak diobe stanica, propadanje vrškova kromosoma tzv. telomera i metaboličke promjene, ali ne i iz perspektive stanične dinamike tkiva. U većini organa sisavaca zamjenu stanica u tkivima održavaju matične stanice. No do sada je bilo teško eksperimentalno testirati sudbinu somatskih matičnih stanica koje predstavljaju stanične rezervoare za tkiva i organe.

Folikule su minijaturni organi kože koji osiguravaju stalan rast dlaka. Ćelavljenje je jedan od najkarakterističnijih znakova starenja u mnogih sisavaca, a često ga potiče genomska nestabilnost.

Smanjivanje folikula dugo se smatralo pojavom koja je karakteristična za mušku ćelavost, ali ne i za proces njihova starenja. Međutim, nova studija pokazala je da se folikule, kako ljudi tako i miševa, sa starenjem smanjuju, i to neovisno o spolu.

Glavni 'krivac'

Kako bi otkrio uzroke ovog procesa, međunarodni tim znanstvenika iz SAD-a, Japana i Nizozemske analizirao je i usporedio ekspresiju gena u mladim i starim matičnim stanicama i istovremeno pratio promjene u folikulima.

Rezultati studije otkrili su da je starenje organa potaknuto kontinuiranim reakcijama na oštećenja DNK koje se sa starenjem nakupljaju u matičnim stanicama namijenjenim obnovi. Kao ključni čimbenik mehanizma identificiran je gen COL17AL1 koji je posebno važan za reguliranje matičnih stanica folikula. Naime, pokazalo se da miševi, koji su genski modificirani tako da im nedostaje COL17AL1, nisu uopće imali stanica potrebnih za stvaranje folikula. Autori ističu da se starenje folikula može spriječiti umjetnim održavanjem razina COL17AL1 u matičnim stanicama.