TAJNE IRAČKOG RATA

Otkrivena brojna prešućena ubojstva civila

  • Autor: D.P./Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2010 11:32
  • Objavljeno 23.10.2010 u 09:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bombastično najavljena i dugo očekivana nova provala vojnih tajni na Wikileaksu dogodila se kasno sinoć po europskom vremenu, kada je na stranici te nevladine udruge osvanulo 400.000 dokumenata o ratu u Iraku

Prema prvim uvidima u ključne dokumente, Wikileaks optužuje oružane snage SAD-a da nisu istražile teška zlostavljanja civila, zarobljenih u Iraku nakon invazije 2003.

Štoviše, Wikileaks optužuje SAD za smrt 'više stotina' civila u vojnim zatvorima oružanih snaga SAD-a u Iraku, iako je to Pentagon negirao.

Povjerljiva vojna izvješća nude šture podatke o tretmanu zarobljenika u rukama Amerikanaca i podroban uvid u zlostavljanja koja provode iračka vojska i policija, piše u subotu The New York Times koji je unaprijed dobio izvješća.

Izvješća koja pokrivaju razdoblje od šest godina, od 2004. do 2009, govore o smrti najmanje šest zatvorenika u iračkom pritvoru.

Premlaćivanja, paljenja i vezanja konopcima pojavljuju se u stotinama izvješća, dajući dojam da takvi postupci nisu bili iznimka. U jednom slučaju Amerikanci sumnjaju u časnike iračke vojske da su odsjekli prste pritvoreniku i palili ga kiselinom. U druga dva slučaja govori se o pogubljenjima vezanih zatočenika.

I dok su neke slučajeve zlostavljanja Amerikanci istraživali, većina spomenutih u izvješćima čine se zanemarena.

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton osudila je objavljivanje tajnih vojnih dokumenata.

Dokumenti također otkrivaju mnoge ranije neobjavljene slučajeve u kojima su američki vojnici ubijali civile na kontrolnim točkama, iz helikoptera, u operacijama. Takva su ubojstva glavni razlog zbog čega su se Iračani okrenuli protiv američke prisutnosti u svojoj zemlji, što je sada situacija koja se ponavlja u Afganistanu.

Arhiva sadrži izvješća o najmanje četiri slučaja ubojstava civila iz helikoptera. U najkrvavijem, 16. srpnja 2007, ubijeno je 26 Iračana, oko polovica civila.

Arhiva ne daje precizan broj civilnih žrtava, no nudi podatke koji su podudarni s onima sastavljenim iz nekoliko izvora, uključujući Irak Body Count, organizaciju koja evidentira smrti civila koristeći se novinskim izvještajima.

Ukupno, petogodišnja arhiva donosi popis više od 100.000 mrtvih od 2004. do 2009, iako je o nekim pogibijama civila izviješteno više puta, a neka izvješća imaju nedosljedne podatke o žrtvama.

U priopćenju u petak Irak Body Count, nakon preliminarne analize arhive, procjenjuje  da je na popisu 15.000 smrtnih slučajeva koji prethodno nisu nigdje objavljeni.

Arhiva priča tisuće pojedinačnih priča o gubicima, čije posljedice još i danas osjećaju iračke obitelji.

Očekuje se da će nova objava tajnih dokumenata prouzročiti daleko veću blamažu za SAD od one nakon objave preko 70.000 dokumenata o ratu u Afganistanu, što je poremetilo odnose SAD-a, Pakistana i Afganistana. Tada je ukazano na činjenicu da su se novcima američkih građana financirali pokreti pakistanskih tajnih službi koji su servisirali talibanske pobunjenike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi