borba s covidom-19

Otkriven razlog zbog kojeg je Srbija pozvala građane susjednih zemalja na besplatno cijepljenje. Više je pragmatičan nego altruističan

30.03.2021 u 15:31

Bionic
Reading

U Beogradu i Nišu u tri dana, 25., 27. i 28. ožujka, cijepljeno je više od 22.000 osoba iz država zapadnog Balkana, od Hrvatske i BiH do Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Podatak je to koji je objavio list Danas, uz dodatak da je tamošnja premijerka Ana Brnabić potvrdila javne sumnje kako motiv za cijepljenje građana susjednih država nije samo altruistički, već i krajnje pragmatičan.

Ona je za TV kuću Hepi zahvalila svima koji su došli i imali povjerenja u Srbiju, istaknuvši da je njoj 'najsimpatičnija slika ona kada su na cijepljenje u Beograd došle stjuardese u uniformama albanske aviokompanije', a objasnila je i jedan od ključnih razloga za solidarnost.

'Procijenili smo da ćemo morati uništiti 20.000 do 25.000 cjepiva AstraZenece jer im početkom travnja istječe rok. Nismo htjeli učiniti tako nešto, već smo htjeli pomoći i građanima u regiji. Drago mi je da smo bili solidarni, i ne samo sada, već i kad je Aleksandar Vučić nosio drugim državama doze cjepiva', rekla je Brnabić, uz tvrdnju da u ovoj akciji 'nije bilo politike'.

Na upit tportala koliko se građana Hrvatske ukupno cijepilo u Srbiji zaključno s jučerašnjim danom i kojim cjepivom, iz Ureda za IT i eUpravu Srbije su odgovorili kako ne raspolažu podatkom o nacionalnostima cijepljenih, već samo ukupnom brojkom svih koji nisu državljani Srbije.

Isti upit poslali smo Ministarstvu zdravstva, koje vodi Vili Beroš, ali od njih nikakav odgovor nismo dobili. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, jučer je pak naveo kako 'ne bi savjetovao ljudima da se cijepe ruskim i kineskim cjepivom dok se ne registrira na području EU-a'.

Svi oni koji su se prijavili za cijepljenje u Srbiji mogli su pak birati između Pfizerova, Modernina, AstraZenecina, ruskog Sputnjika V i kineskog Sinopharma.

Od poznatih osoba iz Hrvatske koje su se pohvalile da su se cijepile u Srbiji su književnica Vedrana Rudan, glumac Rade Šerbedžija...