LAŽNA STATISTIKA

Stručnjaci upozoravaju da Srbija znatno umanjuje službeni broj umrlih od korone

28.03.2021 u 21:17

Bionic
Reading

Srbija ne uspijeva obuzdati pandemiju koronavirusa unatoč tome što je među vodećima po brzini cijepljenja u Europi

Obdukcija je pokazala da je 56-godišnji građevinski radnik iz Beograda umro od upale pluća, pet dana nakon što je primljen u bolnicu zbog temperature, kašlja i kratkog daha. A onda su analizom zamrznute tekućine iz njegova oka, u sklopu znanstvenog projekta, patolozi na Institutu za sudsku medicinu na beogradskom Medicinskom fakultetu dokazali da je zapravo umro od COVID-a 5. veljače prošle godine, kao prva europska žrtva koju je pokosio novi virus. Prije toga nije putovao u inozemstvo.

- Naravno, kao i u svakoj situaciji, stvari se mogu sagledati dvojako. Onaj tko je zlonamjeran, a nažalost takvih nam ne manjka, reći će da je netko prikrivao tu činjenicu. Ne, mi tada nismo za to znali niti se itko time bavio, kazao je Đorđe Alempijević iz Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ako se usporedi broj oboljelih i preminulih od COVID-a, Srbija bilježi jednu od najnižih stopa smrtnosti, ispod 1 posto. Javna je tajna da je broj umrlih još prošloga travnja umanjivan za četiri puta. Brojevi su striktno držani pod kontrolom i uoči parlamentarnih izbora prošloga lipnja, a netom nakon njihova održavanja srbijanski istraživački novinari raskrinkali su lažiranje broja preminulih, javlja HRT.

- Vrhunac se dogodio tijekom ove godine. U mjesec dana broj umrlih varirao je između 15 plus-minus 1, iznimno nekoliko puta plus-minus 2. Takva raspodjela smrtnosti može se pojaviti jednom u 4 milijarde. Dakle, riječ je o svemirskoj vjerojatnosti, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović, umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Službeno, Srbija je zabilježila više od 5000 preminulih. Neovisni stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj čak tri ili četiri puta veći.

- Iz COVID jedinice u Kraljevu u studenome i prosincu dostavljeno je 150 potvrda o smrti. Nema stoga sumnje je li riječ o COVID pacijentima. Istodobno, gradski Zavod za zdravlje prijavio je 93 preminule osobe, navodi Rade Panić iz Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije.

Epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, ministrica i članica Kriznog stožera, izjavila je da je određenih teškoća bilo dosta, a ima ih i sada. Bit je, međutim, da nitko ne želi, ne treba niti može sakriti takvu vrstu podataka, dodaje.

- Kod nas kao da postoji neka Božja ruka koja određuje broj umrlih. Nije riječ o namjeri da se smanji panika. Naprosto je razlog percepcija u međunarodnoj javnosti, želja da pokažemo da smo najuspješniji. Nažalost, to me podsjeća na priču o ružnom pačetu koje neprestano želi ostaviti dojam, rekao je epidemiolog Radovanović.