PREPORUČITI ILI ZABRANITI

Otkriven prvi siguran lijek koji povećava IQ

22.08.2015 u 08:57

Bionic
Reading

Znanstvene analize više studija Modafinila pokazale su da taj lijek protiv narkolepsije kod zdravih ljudi povećava koncentraciju, kognitivne sposobnosti, sposobnosti rješavanja problema, kreativnost, uživanje u učenju i sposobnost pamćenja, a sve to bez ikakvih štetnih nuspojava

Tim koji ga je istraživao priznaje da je teško reći kakve bi mogle biti posljedice dugoročne konzumacije, no kratkoročno je prilično siguran. Može se nabaviti bez recepta i lako je dostupan preko web-stranica.

U velikoj Britaniji, u kojoj se prodaje kao Provigil, 2002. godine odobren je kao lijek za narkolepsiju, poremećaj u mozgu zbog kojeg osoba može iznenada zaspati usred nezgodne situacije ili može osjećati kronični umor. Prema podacima prikupljenim u ljekarnama zapadnih zemalja, prodaja ovog lijeka ubrzano raste. Ankete pokazuju da ga više od petine studenata barem povremeno koristi kako bi povećali sposobnosti učenja, osobito prije ili za vrijeme ispita.

Nova analiza 24 studije potvrdila je da Modafinil ima brojne pozitivne učinke na zdrave ljude. Jedine zabilježene nuspojave bile su blage, primjerice mučnina, glavobolja i tjeskoba. No, one su registrirane i kod osoba koje su uzimale placebo.

Koautorica studije Anna-Katharine Brem kaže da je Modafinil prvi prilično siguran pametan lijek.

Modafinil nije jedino sredstvo koje ima kratkoročan pozitivan učinak na učenje, imaju ga primjerice i kofein i nikotin. No njihovo korisno djelovanje dugoročnom uporabom nestaje, a javljaju se čak i suprotni efekti.

Etičke dvojbe: nelojalna konkurencija

Učinkovitost lijeka, njegova sigurnost i laka dostupnost otvorili su pitanje etičnosti njegove upotrebe kod zdravih ljudi. Naime, kada se konzumira radi povećanja kognitivnih sposobnosti Modafinil zapravo funkcionira kao svojevrstan intelektualni doping pa se može postaviti pitanje dovodi li one koji ga uzimaju u nepravedno povlašten položaj u odnosu prema drugima. Stoga se sve više vode rasprave o tome kako se postaviti prema njemu – zabraniti li ga, staviti na recept, ograničiti izdavanje samo za bolesne ili omogućiti svima koji to žele da ga koriste.

Neki stručnjaci smatraju da bi zabrana mogla biti problematična jer bi mogla stvoriti crno tržište.

Autori ističu kako njihova poruka nije da će lijek konzumentima poboljšati život.

'On još uvijek nije licenciran za zdrave ljude, no vrijeme je da se povede šira rasprava o tome kako integrirati poboljšavanje kognitivnih sposobnosti u život. Trebamo istraživati etiku, a u to trebaju biti uključeni znanstvenici, političari i javnost', poručuju autori nove studije.

Kod nas ga nema, ali...

Modafinil se ne može naći u hrvatskim ljekarnama. Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) daje suglasnost za njegov interventni unos, no isključivo na temelju liječničkog recepta. U agenciji nam kažu da se Modafinil vodi kao lijek namijenjen liječenju pacijenata koji pate od narkolepsije te da nije indiciran za povećanje kognitivnih sposobnosti i budnosti studenata i slično.

No prema Zakonu o lijekovima koji je stupio na snagu ulaskom Hrvatske u EU, predviđena je mogućnost prodaje isključivo bezreceptnih lijekova, putem ovlaštenih e-ljekarni. Trenutno se očekuje donošenje Pravilnika o uvjetima za promet lijekovima na malo na daljinu putem Interneta, kojim će biti detaljno propisani svi uvjeti za promet lijekovima na daljinu, ističu u HALMED-u.