OZLOGLAŠENI TIRANIN

Otkriven kostur engleskog kralja Richarda III

04.02.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Znanstvenici su potvrdili da kostur s rascijepljenom lubanjom i iskrivljenom kralježnicom, pronađen prošle godine u grobnici pod parkiralištem u Leicesteru, pripada engleskom kralju Richardu III. Time je riješen 500 godina misterij o posljednjem počivalištu posljednjeg engleskog kralja koji je poginuo u borbi

Richard III, kojega je William Shakespeare prikazao kao monstruoznog tiranina koji je pogubio dva princa, ubijen je u bitci protiv svog nasljednika Henryja Tudora u središnjoj Engleskoj 1485. godine, kada su mu bile 32 godine.

U jednom od najznačajnijih arheoloških otkrića u posljednje doba, tim istraživača sa Sveučilišta Leicester potvrdio je da dokazi upućuju da kostur pronađen prošle godine tijekom iskapanja srednjovjekovne opatije pod parkiralištem uistinu pripada Richardu III.

Nakon detaljnog znanstvenog predavanja o životu, ranama i fizionomiji Richarda III, vođa arheološkog projekta Richard Buckley objavio je spoznaju, što je popraćeno velikim aplauzom.

Kostur Richarda III svjedoči o ukupno deset ozljeda, od kojih je osam na lubanji.

Znanstvenici su rekli da se DNA iz kostura poklapa s onim Michaela Ibsena, rođenog u Kanadi, za kojeg je utvrđeno da je direktni potomak Richardove sestre, Anne od Yorka.