tOMAŠEVIĆ I NOVAKOVIĆ

[FOTO/VIDEO] Otkriven ambiciozan plan poslovanja ZG Holdinga, evo kako misle ostvariti veliku dobit u 2022.

03.02.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Zagrebačkoga holdinga Ivan Novaković i gradonačelnik Tomislav Tomašević održali su u četvrtak briefing za medije na temu Plana poslovanja Zagrebačkoga holdinga za 2022. godinu. Nakon briefinga, u predvorju Gradske uprave, obratili su se javnosti

Direktor Novaković naveo je tri ključna cilja kojima će se nova uprava posvetiti u 2022. godini: organizacija poslovanja, optimizacija te usmjeravanje poduzeća prema održivosti.

'U proteklih pet godina poslovanje bilježi kontinuirani pad prihoda i učinkovitosti. Rezultat je procjena da će 2021. završiti s gubitkom od 587 milijuna kuna. Istovremeno, trenutna zaduženost iznosi 4,8 milijardi kuna od čega više od 1,3 milijarde kredita dospijeva na naplatu ove godine, a obveznice od 2,3 milijarde u srpnju sljedeće godine', istaknuo je Novaković, prenosi Večernji list.

Stoga je, ističe Novaković, nužno provesti financijsko restrukturiranje.

'Holding je u lošem stanju. Zbog toga je potrebno napraviti rezove, prekinuti negativne trendove jer želimo 2022. završiti s pozitivnim rezultatom i ostvariti 304 milijuna kuna dobiti', rekao je Novaković.

Izvor: Pixsell / Autor: D. Puklavec/Pix

Stabilizacija poslovanja ZG Holdinga, odnosno njegovih podružnica planira se ostvariti nizom mjera podizanja efikasnosti koje uključuju već najavljenu promjenu modela gospodarenja otpadom, smanjenje broja administrativnog osoblja, komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate te usklađenje cijena usluga u tržišnim djelatnostima, poput najma komercijalnih objekata.

  • +33
Ivan Novaković i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasević, održali su briefing za medije na temu Plana poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Nadalje, proširenjem postojećih usluga i digitalizacijom poslovanja planira se dodatno smanjiti troškove, a istovremeno povećati kvalitetu i dostupnost usluga građanima.

'Procjenjujemo da će navedenim mjerama od prodajnih aktivnosti u 2022. godini, rezultat poslovanja (EBITDA) porasti za 150 milijuna kuna dok će mjere povećanja efikasnosti i smanjenja troškova pozitivno utjecati na rezultat za dodatnih 224 milijuna kuna. Time ćemo preokrenuti dugogodišnje negativne trendove, stabilizirati poslovanje te ostvariti pretpostavke za daljnji razvoj kompanije i podizanje kvalitete postojećih usluga na zadovoljstvo građana', poručio je Novković.

Poslovni plan Holdinga je ambiciozan, no to je nužno kako bi se riješili svi problemi koje su doveli Holding u probleme, naglasio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.