ISTRAGE, OPTUŽNICE, PRESUDE

Otkrivamo koja su imena s izbornih lista u nesporazumu sa zakonom

04.11.2015 u 18:11

Bionic
Reading

Možda bez nekih očekivanih zvučnih imena u moru onih koji žele u Sabor, ali ni na ovim izborima ne manjka kandidatkinja i kandidata nad čijim se mogućim ulaskom u parlament nadvila sjena istraga i optužnica. Zakonskih prepreka za njihovo sudjelovanje u izbornoj utrci, istina, nema, a mnogi ionako tvrde da su se našli na udaru zakona zbog političkog progona. Međutim, krajnja odluka je na biračima i oni su ti koji će reći žele li da ih u Saboru, pored ostalih, predstavljaju i Branimir Glavaš, Božidar Kalmeta, Milan Bandić, Josipa Rimac, Vladimir Šišljagić, Pero Vićan ...

Podsjetimo, prema izbornom zakonu, koji je izmijenjen u veljači ove godine, pooštreni su uvjeti kandidature za Sabor, pa birači i političke stranke nisu smjeli kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje. Također, ne smiju se kandidirati ni osobe kojima u trenutku raspisivanja izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za najteža kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Riječ je o djelima ratnog zločina, terorizma, terorističkog udruživanja, mučenja, ropstva… S obzirom na takve odredbe, među 2.311 kandidatkinja i kandidata ima i osoba koje se nalaze u raznim fazama istrage policije i DORH-a ili kaznenog postupka, a neke od njih poznate su i širokoj javnosti.

Pale li birače akumulatori ili ih Drava hladi?

Nakon što je zbog proceduralnih pogreški Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima Garaža i Selotejp, nepravomoćno osuđenom ratnom zločincu otvoren je put za kandidiranje na ovim parlamentarnim izborima pa se osnivač i počasni predsjednik HDSSB-a smjestio na sam vrh stranačke liste za 4. izbornu jedinicu. Hoće li mu i koliko u mogućem povratku u saborske klupe, u kojima je svojedobno sjedio i kao saborski zastupnik HDZ-a, pomoći ne samo činjenica da ga je njegova stranka ovaj put uspjela postaviti za kandidata, nego i pojedine druge aktivnosti kojima je kratio vrijeme do početka ponovnog suđenja za ubojstva srpskih civila, na kraju će ipak presuditi birači Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

Oni će biti ti koji će, i to možda zahvaljujući preferencijalnom glasanju, između ostalog, honorirati Glavaševo poziranje pod slikom ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Ante Pavelića te ispred boca vina na kojima su fotografije još jednog ratnog zločinca i nacističkog vođe Adolfa Hitlera, kao i ustrojavanje sportsko-rekreacijske sekcije koja bi formalno trebala djelovati i kao redarstvene snage HDSSB-a pod imenom Slavonska sokolska garda. Crne odore momaka i (zasad samo) nekoliko djevojaka pritom su dio javnosti podsjetili na crnokošuljaše fašističkog vođe i ratnog zločinca Benita Mussolinija te SS-ovce Heinricha Himmlera, a navodno postoje i neki koje su, navodno, podsjetili na dimnjačare.

Glavaša na listi u 4. izbornoj jedinici u stopu slijedi stranački kolega, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, protiv kojega je Županijski sud u Osijeku prošlog tjedna potvrdio optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti tereteći ga da je uz pomoć dvojice suoptuženika tijekom 2011. i 2012. od poduzeća koja su od Županije dobivala bespovratnu pomoć tražio da mu većinu novca vraćaju u gotovini, čime je Županija navodno oštećena za više od 120.000 kuna. Šišljagić se ne osjeća krivim, štoviše raduje se što će, kako reče, javnost u sudskom postupku konačno saznati pravu istinu.

Ima li sunca nad vrtovima nove pravednosti?

Da će dokazati svoju nevinost na sudu, uvjeren je i Marjan Šare, županijski splitski povjerenik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Ive Josipović, koji se nalazi na sedmom mjestu na koalicijskoj listi već spomenute Josipovićeve stranke te Narodne stranke – Reformista Radimira Čačića u 10. izbornoj jedinici. Šare, inače bivši HNS-ov gradski pročelnik za kulturu, od 2009. nosi teret optužnice za zlouporabu gospodarskog poslovanja u tvrtki Marjan knjiga, a smatra da je pred sudom završio samo kao odgovorna osoba i tvrdi da nije bilo nikakve utaje poreza.

Na koalicijskoj listi Josipovića i Čačića u istoj izbornoj jedinici na visokom drugom mjestu smjestio se Pero Vićan, predsjednik Dubrovačkog demokratskog saveza, iza kojega su gotovo dvije pravomoćne presude, i to u aferama Šipan i Vrtovi sunca, a godinama se uz njega vežu razne afere poput Dubrovačke banke. No u slučaju Šipan Vrhovni sud je donio presudu kojom je potvrdio krivnju dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića i Pera Vićana, kojega se teretilo da je poticao Vlahušića na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Dubrovnik od njegove tvrtke Dubrovačko primorje kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka. Međutim kazna im je smanjena i to za Vlahušića s 10 mjeseci zatvora uvjetno na šest mjeseci, a Vićanu s 12 mjeseci zatvora uvjetno na šest mjeseci, obojici uz godinu dana kušnje.

Za Vrtove sunca, za što je uz bivšeg predsjednika Općinskog suda Ivu Besjedicu pravomoćno bio osuđen i Vićan zbog poticanja na zlouporabu položaja, Ustavni sud je u veljači ove godine ukinuo presudu Vrhovnog suda u cijelosti i odluku Županijskog suda u optužujućem dijelu te vratio suđenje na početak. Vićan je u međuvremenu u skladištu dubrovačkog Caritasa, u kojem je obavljao fizičke poslove razvoženja, nošenja i sortiranja, radom za opće dobro 'odslužio' 10 mjeseci zatvora, a tvrtka Dubrovačko primorje trebala je hrvatskoj državi vratiti gotovo 64 milijuna kuna za upis vlasništva nad kompleksom od 150 tisuća metara četvornih u Vrtovima sunca u Orašcu.
Valja podsjetiti da je i sam Čačić zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi, završio u Remetincu nakon što je pravomoćno osuđen na 22 mjeseca zatvora te mu je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od tri godine, a na uvjetnu slobodu je izašao godinu dana od početka izdržavanja kazne.

U ime Agrama

Mnogo toga stavlja se na teret Milanu Bandiću, lideru Koalicije rada i solidarnosti, koju čini 14 stranaka na čelu sa strankom Bandić Milan 365. Zagrebačkog gradonačelnika, koji je prvi na listi u 2. izbornoj jedinici te konačno s lokalne želi prijeći 'delati' i na nacionalnu razinu, godinama prate brojne afere i prijave, ali bez pravomoćnog sudskog epiloga. Prije godinu dana bio je uhićen u aferi Agram, koja se vrtjela oko namještanja posla odvoženja glomaznog otpada u Zagrebu, a istraga je pokrenuta zbog sumnji da je Bandić sa svojim suradnicima nezakonitim aktivnostima oštetio Grad i državni proračun te je tužiteljstvo ukupnu štetu procijenilo na oko 20 milijuna kuna. Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji 2010, Bandića je USKOK teretio za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te tvrtki Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i za trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

U desetak istraga koje su obuhvaćale njega, ali i njegove suradnike te poslove gradskih službi, između ostalog, Bandića se sumnjičilo da je pokušao utjecati na jednu od svjedokinja da promijeni iskaz koji je dala tijekom istrage u aferi Agram dok je Županijski sud, smatrajući da nema obilježja kaznenog djela, odbacio optužnicu koja je njega i još dvoje mu suradnika teretila za pogodovanje udruzi U ime obitelji, kojim su joj priskrbili nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna, a na što je tužiteljstvo najavilo žalbu Vrhovnom sudu.

S devetog mjesta Bandićeve liste Koalicije rada i solidarnosti u 10. izbornoj jedinici na nesporazum sa zakonom vuče još jedno ime, naime riječ je o Milici Cipci, bivšoj splitskoj gradskoj vijećnici koja je prije četiri godine optužena za prejeftinu prodaju Dalminog hotela u Ruskamenu poduzetniku Jozi Milaviću, vlasniku tvrtke Studenac. Članica Stranke umirovljenika i bivša koalicijska partnerica bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma jedna je od šestero optuženih protiv kojih je splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu zbog gospodarskog kriminala, a tereti ju se da je kao predsjednica Udruge malih dioničara i članica Nadzornog odbora trgovačkog društva Dalma, a bila je i članica povjerenstva za odabir ponuda, poticala direktora Boru Malinića na sklapanje štetnih ugovora. Cipci smatra da se radi o političkom progonu i da ugovor uopće nije bio štetan te da je optužba bespredmetna.

Obitelj na listi i pred sudom

I njezin bivši koalicijski partner na svojoj listi ima ljude s optužnicom, naime njegova nećakinja i imenjakinja Željka Kerum Topalušić optužena je da je prije dvije godine, unatoč blokadi računa tvrtke Kerum i ne poštujući isplatne prioritete, naložila plaćanja vjerovnicima i tako, pogodujući drugima, oštetila državni proračun za više od 17 milijuna kuna. Kerumov šurjak, brat njegove supruge, Saša Horvat ima optužnicu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti za koje zakon propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a riječ je o nesreći koja se dogodila na koncertu 2Cellos na splitskoj Rivi prije tri godine, kada je iz neograđene VIP lože u Horvatovu kafiću Ćakuli s visine od gotovo četiri metra pala i slomila kralješak Dubravka Koprčina Stipičić, inače supruga poznatog splitskog komičara Zvonimira Stipičića Miša. Mediji su pisali i da je za vrijeme dok mu je sestrin muž bio splitski gradonačelnik Horvat uhvaćen kako troši gradsku struju s rasvjetnih stupova na Rivi za svoj frižider ispred kafića.

U kojem je HDZ filmu?

Premda HDZ trenutno na listama nema ljude koji sa sobom vuku pravomoćne presude, a i samu je stranku nedavno Vrhovni sud lišio tereta nepravomoćne osuđujuće presude za udruživanje sa svrhom počinjenja kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, građani će moći birati nekoliko ljudi koji su u nerazriješenim odnosima spram zakona. HDZ je, podsjetimo, u očekivanju početka novog suđenja za slučaj Fimi media, u kojem se za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, po prvi put tereti i političku stranku HDZ te njenog bivšeg predsjednika i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Što se tiče stranačkih prvoborkinja i prvoboraca, u 9. izbornoj jedinici (Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije) Tomislava Karamarka kao prvog na listi slijedi dvoje ljudi koji su ili pod istragom ili već s pravomoćnom optužnicom - Josipa Rimac Božidar Kalmeta. Tjedan dana nakon što je prisegnula na zastupničku dužnost Rimac su kolege iz Sabora, uključujući nju samu, izglasali skidanje zastupničkog imuniteta kako bi DORH mogao nastaviti voditi istragu jer se sumnjiči da je kao gradonačelnica Knina neosnovano stekla stambeni prostor.

Renesansa cirkusa, remorkera i plagijata

USKOK naime osnovano sumnja da je prvookrivljena ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja na traženje drugookrivljene Rimac i njezina supruga, trećeokrivljenika, podređenoj službenici naložila da sačini ugovor o darivanju kojim je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 metara kvadratnih, omogućeno neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvjema etažiranim stambenim jedinicama u istoj zgradi, površine 128,68 metara kvadratnih, čime im je na štetu državnog proračuna pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 548.000 kuna. Rimac, inače direktorica HDZ-ove kampanje, prema vlastitim riječima, vjeruje u sustav hrvatskog pravosuđa, zna da se nije ogriješila ni o jedan zakon i vjeruje da će što prije završiti čitav ovaj cirkus.

Što se tiče Kalmete, uz kojega se vežu brojne afere, ali mu kao niti Bandiću nisu nanijele štetu u dosadašnjoj dugoj političkoj karijeri, USKOK je podigao optužnicu protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture kojom ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija u aferi Remorker. Pod istragom je Kalmeta i u slučaju naručivanja propagandnog filma 'Prometna renesansa Hrvatske' jer USKOK smatra da je film preplaćen i da se radi o još jednom slučaju izvlačenja proračunskog novca preko Fimi medije. Naime za sedam minuta i 18 sekundi tog malo duljeg videospota, koji nikada nije prikazan, Kalmetino Ministarstvo prometa je 2007. platilo 612.000 kuna. Kalmeta tvrdi da nije učinio ništa nezakonito i da je posao proveden sukladno Zakonu o javnoj nabavi.

Na udaru zakona zbog političkog progona - najbolja obrana?

I dok je on kazao da ne bi davao ocjene o tome je li riječ o političkom progonu, a Rimac je rekla kako su svjesni toga da će u predizbornom vremenu biti puno niskih udaraca sa suprotne strane i da je ovo (istraga u njezinom slučaju) jedan od takvih, njihov stranački kolega i glavni tajnik HDZ-a te prvi na listi u 4. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) Milijan Brkić sam je ustvrdio prije godinu dana da pod policijskom istragom nije samo on, već i svi oni koje ova Kukuriku vlast smatra ozbiljnim političkim suparnicima.

Mediji su također početkom godine pisali da je Brkić u središtu većine dodatnih ispitivanja u slučaju Karlovačke banke, u kojem je USKOK sastavio optužnicu na gotovo 700 stranica, a Tužiteljstvo BiH je u proljeće demantiralo njihove informacije da se u toj državi priprema optužnica protiv Brkića zbog zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna i okolice 1992. U međuvremenu, tom je bivšem zamjeniku ravnatelja policije zbog plagiranja oduzeta diploma Visoke policijske škole, no Visoki upravni sud je u srpnju ove godine nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole zbog proceduralne pogreške jer je odluku o poništenju diplomskog rada trebalo donijeti stručno vijeće Policijske akademije, a ne dekan.

Inače, da je uspio do zadanog roka izići iz istražnog zatvora u Remetincu i prikupiti potpise (pod uvjetom da mu je uopće na umu izborno političko utrkivanje), zakonskih prepreka ne bi bilo ni za bivšeg HDZ-ova šefa Sanadera, no on i njegova bivša stranka, podsjetimo, čekaju početak novog suđenja za Fimi mediju. Također, valja podsjetiti da odredba o zabrani kandidiranja zbog izdržavanja kazne, čekanja na izdržavanje kazne ili zato što još nije završila rehabilitacija vrijedi samo za parlamentarne izbore, a bez takvog ograničenja moguće je kandidirati se na svim ostalim izborima.

Pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela prevare prije četiri godine zaradila je, otkrio je potkraj prošlog tjedna Telegram.hr, predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin, tvrdeći da je na sudu završila zbog novca posuđenog od bliske prijateljice te unatoč nalogu suda i uvjetnoj presudi na kaznu zatvora još nije vratila dug od 10 tisuća eura. Kervatin je Telegram.hr-u prvo rekla samo da se radi o pogrešci, a iz HDZ-a su poručili da će provjeriti o čemu se radi i u skladu s tim odlučiti o eventualnim sankcijama.

Međutim, odgovarajući na novinarska pitanja na jučerašnjoj konferenciji za novinare o pokretanju promjene Ovršnog zakona, HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević napomenuo je da je Kervatin kandidatkinja na listi Domoljubne koalicije i da je kao i ostali kandidati morala priložiti i potvrdu o nekažnjavanju, a Kervatin je rekla da je zbog tvrdnji o presudi protiv nje zbog nevraćanja duga podnijela prijavu protiv Telegrama za klevetu i sramoćenje