JASNA KROPF ČISTA OBRAZA

Otkrile prevaru, za 'nagradu' smijenjene. Uskok kaže - sve je po pravilima

28.09.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Uskok je odbacio kaznene prijave koje su tri zaposlenice Porezne uprave podnijele protiv ravnateljice Jasne Kropf i pročelnice Područnog ureda Zagreb Nade Pavlinić tvrdeći da su zlorabile položaj jer su ih suprotno zakonu premjestile na druga radna mjesta

Uskok je u ponedjeljak izvijestio na svojom stranicama da iz rezultata izvida proizlazi da u postupanju ravnateljice Porezne uprave i pročelnice Područnog ureda Zagreb u upravnom postupku donošenja predmetnih rješenja nisu utvrđeni elementi prijavljenih kaznenih djela niti drugih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti pa su donesena rješenja o odbačaju kaznenih prijava.

O tom je slučaju pisao i tportal, a Porezna uprava tada se odbila izjasniti na pitanja tportala koja je bila uloga Ane Marčete u medijski eksponiranim istragama Porezne uprave u kojima su razotkrivene lančane prevare, te utaje poreza pri transferima nogometaša. Također, nisu htjeli ni pojasniti obrazloženje kojim je Marčeta skinuta s mjesta voditeljice.

Je li to zaista uzrok iznenadne degradacije Ane Marčete ili možda neki nepoznati, ali ozbiljan propust, iznenadno otkriven manjak stručnosti ili nešto četvrto, od Porezne uprave također nismo uspjeli doznati.

Činjenica je da je Marčeta svega mjesec dana prije smjene bila imenovana i za predsjednicu Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dohodak i doprinose te zamjenicu predsjednice Savjetodavnog tijela za nadzor poreza na dobit, a postavljena je čak i za kontaktnu osobu prema Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. 

Uskok to ništa nije bilo dvojbeno. Proveo je, navodi se u izvješću, izvide nakon što je tri zaposlenice Porezne uprave kazneno prijavile ravnateljicu i pročelnicu, navodeći da su dogovorno donijele rješenja o njihovom premještaju na druga radna mjesta u Poreznoj upravi suprotno Zakonu o državnim službenicima te da su time na njihovu štetu iskoristile svoj položaj.

Tužiteljstvo nije objavilo koje su zaposlenice prijavile svoje nadređene, no mediji su prije desetak dana objavili da je porezna inspektorica Ana Marčeta podnijela Uskoku prijavu tvrdeći da je njezina smjena s mjesta voditeljice službe za nadzor Porezne uprave motivirana prikrivanjem stvari koje je otkrila.