RITAM ZLOČINA U METROPOLI

Otkrijte koji je najnesigurniji kvart u Zagrebu

21.04.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Opće stanje sigurnosti u Zagrebu u 2011. godini, prema izvješću PUZ-a, znatno je lošije u odnosu na 2010. godinu. Najveći je porast zabilježenih kaznenih djela na području Sedme policijske postaje koja obuhvaća Trešnjevku, Jarun, Vrbane i Prečko. Broj prijavljenih kaznenih djela na tom je području porastao za više od 18 posto!

Broj kaznenih djela prošle je godine pao samo na području dviju od devet zagrebačkih policijskih postaja. Riječ je o Trećoj PP Dubrava koja obuhvaća naselja Donja Dubrava, Trnava, Gornja Dubrava, Granešinski Novaki, Klaka, Miroševec, Zeleni brijeg, Branovec, Jalševec, Čučerje, Dankovec, Novoselec, Oporovec, Studentski grad, Trnovčica, Čulinec, Novi i Stari Retkovec, Resnički gaj i Poljanice, u kojima živi 112 tisuća stanovnika. Na tom je području broj prijavljenih kaznenih djela u odnosu na 2010. godinu pao za 4,6 posto.

Trnje najsigurnije, Trešnjevka najnesigurnija

No najsvjetliji primjer zasigurno je područje Policijske postaje Trnje s padom broja kaznenih djela za čak 13 posto.

Na drugoj strani ljestvice je PP Trešnjevka koja bilježi rast kaznenih djela za više od 18 posto. Slijedi II. Policijska postaja Črnomerec-Susedgrad s rastom većim od 15 posto. U Centru, području koje pokriva I. Policijska postaja, stopa kaznenih djela veća je za 14 posto. Rast je zabilježen i u Maksimiru i to za gotovo 13 posto, u Sesvetama za 8,6, na području Policijske postaje Medveščak za 7,3 posto, a najmanji rast kriminaliteta zabilježen je na području Novog Zagreba, i to 6,5 posto.


Jastrebarsko najbolje, Dugo Selo najgore
Promotrimo li okolne gradove u Zagrebačkoj županiji, rekordan rast broja prijavljenih kaznenih djela zabilježen je u Dugom Selu - gotovo 30 posto više nego 2010. godine. Slijede Ivanić Grad s rastom od 24 posto i Vrbovec sa 21,8 posto višim brojem kaznenih djela. Najsigurniji grad u Zagrebačkoj županiji je Jastrebarsko u kojem je stopa kriminaliteta pala za 12,6 posto te Samobor s padom od 10,5 posto.

Najopasnije prometnice i križanja

Što se prometnih nesreća tiče, gotovo na podruju svih Policijskih postaja u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji zabilježen je pad.

Zagrebačka policija u svom je izvješću za prošlu godinu navela i najopasnije prometnice i raskrižja u Zagrebu. Najveći broj prometnih nesreća zabilježen je tako na Slavonskoj aveniji, njih 420, slijedi Ulica grada Vukovara s 275 nesreća, Avenija Dubrovnik s 242 nesreće, Ilica s 236…

Najugroženija raskršća su: Rotor sa 126 nesreća, križanje Slavonske avenije i Ulice Hrvatske bratske zajednice sa 61 nesrećom, križanje Savske i Vukovarske sa 29 nesreća u prošloj godini…