uspjelo mirenje

Otkazan štrajk radnika HŽ Infrastrukture

24.03.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Tri reprezentativna sindikata radnika zaposlenih u HŽ Infrastrukturi u srijedu su otkazali štrajk koji su najavili za četvrtak, 25. ožujka, jer su u postupku mirenja postigli kompromisno rješenje i potpisali novi Kolektivni ugovor (KU), te time otklonili razloge za štrajk.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić rekao je Hini da su se s poslodavcem sporili oko dvije odredbe KU-a, jedna je neoporeziv dodatak na plaću, a druga naknada za topli obrok.

"Te dvije odredbe usuglašene su na zadovoljavajući način, jedna ide odmah, a druga s primjenom od 1. siječnja iduće godine", kazao je Grbešić.

U novi KU s trajanjem od 1. travnja ove godine do 30. lipnja 2022. godine, odnosno 15 mjeseci, ugrađeno je da radnici HŽ Infrastrukture od 1. travnja ostvaruju pravo na neoporezivi dodatak na plaću od 416 kune mjesečno.

Od 1. siječnja 2022. radnici će ostvarivati pravo na dodatak za topli obrok u iznosu 1,30 kune po efektivnom satu rada.

Također će dobiti uskrsnicu od 500 kuna, regres u iznosu od 1300 kuna te božićnicu od 1200 kuna. 

U štrajku su trebala sudjelovati tri reprezentativna sindikata u kolektivnom radnom sporu sa čelnicima HŽ Infrastrukture, Sindikat prometnika vlakova, Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske.

Kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi istekao je 28. veljače te je bio u produženoj primjeni.

Sindikati su poslodavcu izrazili spremnost da se o cijeni rada pregovara u posljednjem kvartalu 2021. godine, s obzirom na gospodarske okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa i potrese.