u berlinu

Otkazan najveći turistički sajam na svijetu zbog koronavirusa

28.02.2020 u 21:02

Bionic
Reading

Zbog korona virusa otkazan je najveći turistički sajam na svijetu, Međunarodna turistička burza (ITB) u Berlinu koja je trebala biti održana od 4. do 8. ožujka, priopćila je uprava sajma u petak navečer

U posljednjih nekoliko dana sve veći broj izlagača otkazivao je svoj dolazak u Berlin. Sajam je prije toga bio rasprodan", priopćila je uprava Sajamskog društva Berlin novinskoj agenciji Dpa.

Otkazivanje sajma je za javni servis ARD potvrdila i senatorica grada-savezne zemlje Berlin Dilek Kalayci.

Prema informacijama Sajamskog društva Berlin nadležna zdravstvena služba gradske četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf, u kojoj se sajam održava, posljednjih dana postrožila je uvjete dolaska izlagača i gostiju u Berlin.

'Svaki je gost trebao dokazati da ne dolazi iz nekog od rizičnih područja ili da nije bio u kontaktu s nekom od osoba koje su boravile u tim područjima. Sajam Berlin nije bio u stanju ispuniti te uvjete i zato smo se teškog srca odlučili za potpuno otkazivanje', rekao je direktor Berlinskog sajma Christian Goeke.

Njemačka vlada trenutno raspravlja o tome kako se odnositi prema novonastaloj situaciji s koronavirusom kada su u pitanju velike manifestacije poput sajmova. Vlada bi trebala izdati preporuke, ali ne i zabrane, priopćeno je prije sastanka.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

Direktor Njemačkog ureda za turizam Norbert Kunz izrazio je žaljenje zbog otkazivanja ITB-a koji je najvažniji sajam za turističku djelatnost iz čitavog svijeta pa tako i njemačku.

'ITB je od goleme važnosti za njemački turizam, ali zdravlje i sigurnost građana imaju prednost', rekao je Kunz.

Hrvatska turistička zajednica je i ove godine, kao i prijašnjih godina, planirala veliki nastup i niz sastanaka s partnerima na ITB-u.