NOVA DISKRIMINACIJA

Otkaz zato što je neodoljivo privlačna

20.07.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Dobiti otkaz zato što ste atraktivni? Upravo to se dogodilo zubarskoj tehničarki u Iowi koju je poslodavac izbacio na ulicu jer se u njezinoj blizini nije mogao suzdržati od grešnih misli, čime je ona ugrozila njegov brak. Žena ga je tužila zbog rodne diskriminacije i uskraćenja prava na rad, ali Vrhovni sud ove američke savezne države dao je za pravo poslodavcu u ime zaštite institucije braka. 'Nije problem Melisse Nelson što poslodavac umjesto mozgom misli onime ispod pasa', kaže jedan komentar, 'ali je u ovoj lakrdiji od pravde žalosno što sud misli da ona mora platiti ceh'

'Samo što pomisliš da smo postali civiliziraniji i mudriji po pitanju rodne ravnopravnosti, o glavu te lupi glupa presuda Vrhovnog suda Iowe, zbog koje se zapitaš hoće li razum ikada nadvladati ludost', reagira ogorčeno Pepper Schwartz, profesorica sociologije Sveučilišta Washington, na najnoviju odluku Vrhovnog suda ove savezne američke države po kojoj poslodavac može otpustiti zaposlenicu samo zato što je 'neodoljivo privlačna'.

Naime, sastavljen od sedam vremešnih (muških) sudaca, Vrhovni sud Iowe potvrdio je prije nekoliko dana svoju odluku iz prosinca prema kojoj zubarska tehničarka Melissa Nelson nije, kako tvrdi u tužbi, bila žrtva spolne diskriminacije i kršenja građanskih prava kada joj je zubar James Knight 2010. nakon više od deset godina rada u njegovoj ordinaciji dao otkaz zbog atraktivnog izgleda. Vrhovni sud je time ostao pri ranijem zaključku da je dr. Knight ostao u okviru svojih zakonskih prava izbacivši na cestu djelatnicu, nakon što su on i njegova supruga zaključili da je privlačnost tužiteljice ugroza njihovu braku.

Danas 34-godišnja Melissa Nelson u Knightovoj se zubarskoj ordinaciji u gradiću Fort Dodge zaposlila još 1999. godine. U skladnom je braku 13 godina i majka dvoje mališana. James Knight je od nje stariji 21 godinu, ćelav, s tetovažom na rukama, također otac dvoje djece.

'Kada primijetiš da su mi narasle hlače, znat ćeš da si pretjerala'

Nelsonova tvrdi da je šefa od prvoga dana doživljavala kao prijatelja i očinsku figuru, da s njim nikada nije koketirala niti ga je imala namjeru odvući u krevet.

Knight je na sudu pak svjedočio da je pomoćnica, doduše, bila uzorna profesionalka, ali je problem bio izgled zbog kojeg se nije mogao koncentrirati na posao: plava kosa, velike plave oči, savršeni zubi i, što je najgore, tajice ispod kojih se naziru obline.

'Kada primijetiš da su mi narasle hlače, znat ćeš da si pretjerala', kazao bi Nelsonovoj. A on je religiozan čovjek.

Ali to mu nije smetalo punih deset godina, već samo zadnjih šest mjeseci, kada je Knightova žena ulovila njihove SMS poruke pisane izvan radnog vremena, no one su se uglavnom svodile na izmjenu iskustava oko odgoja djece. Tu i tamo pala bi koja primjedba na Malissin intimni život s mužem, pa je na njezinu primjedbu da više nisu aktivni kao u početku braka dr. Knight primijetio kako je prava grehota što joj muž 'godinama u garaži drži Lamborghini, a nikada ga ne provoza'. I to je navodno bilo sve. Ni seksa ni preljuba.

Pobjeda obiteljskih vrijednosti?!

Ali ne i sve za Knightovu suprugu. Ona je dr. Knighta pritisla uza zid i, nakon konzultacija sa svojim pastorom koji joj je dao pravi savjet, naredila mu je da ljupkoj asistentici dade otkaz. Zubar je to i učinio u nazočnosti supruge i pastora, uručivši dugogodišnjoj suradnici kuverticu s otpremninom u visini jednomjesečne plaće, s objašnjenjem da je tako najbolje za mir obje obitelji. Melissa Nelson danas je zaposlena kao konobarica, šest dana u tjednu u večernjoj smjeni. Bolje nije našla.

'Nije problem Melisse Nelson što poslodavac misli onime ispod pojasa', kaže jedan komentar, 'ali je u ovoj lakrdiji od pravde žalosno što sud misli da ona mora platiti ceh.'
Takvi otkazi su možda nepravedni, ali prema zakonu Iowe ne smatraju se diskriminacijom jer su motivirani osjećajima i emocijama, a ne pitanjima roda.

Seksizam u SAD-u


Sud je utvrdio razliku između poslodavčeve odluke temeljene na osobnom odnosu od one temeljene na rodu - obrazložio je presudu sudac Edward Mansfield, zaključivši kako bi presuda u korist Nelsonove značila da se za svaki otkaz može podnijeti tužba zbog rodne diskriminacije.
Ali profesorica Pepper Schwartz tvrdi da upravo Knightovi argumenti mogu ubuduće biti izlika svakome tko se želi riješiti ženskih zaposlenika. 'Sud se radije odlučio na zaštitu institucije braka nego na sankcioniranje povrede ženinog prava na rad', zaključuje ona i pita: 'Moramo li pri zapošljavanju žena ubuduće uvesti test ružnoće? Ne primjećujem da žene otpuštaju muške zaposlenike jer se ne mogu kontrolirati zbog njihove čvrste stražnjice.'


Dok Knightov odvjetnik zadovoljno zaključuje kako je presuda 'pobjeda obiteljskih vrijednosti', odvjetnica Nelsonove, Paige Fiedler, kaže:
'Ovi suci su poslali poruku ženama da muškarci nisu odgovorni za svoje ponašanje i da su one te koje moraju pratiti i kontrolirati seksualne želje svojih šefova, a ako ipak izmaknu kontroli, otkaz će dobiti one. Muškarci se sada mogu zakonski zaštititi od optužbi za seksualno uznemiravanje otpuštanjem onih koje seksualno uznemiruju. Vrlo je uobičajeno da se žene diskriminiraju zbog izgleda, bilo zbog suviška ili manjka seksualne privlačnosti, a to jest diskriminacija na temelju roda. To sada dobro razumije svaka žena Iowe.'