SINDIKATI NA NOGAMA

Otkaz za novozelandske carinike koji su se odbili cijepiti protiv koronavirusa

03.05.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Novozelandska carinska uprava otpustila je devet carinika koji su odbili primiti cjepivo protiv koronavirusa. Tamošnja vlast zahtijevala je od svih djelatnika u graničnim zonama da se cijepe do kraja travnja

Premijerka Novog Zelenda Jacinda Ardern rekla je u veljači da neće propisati obavezno cijepljenje graničnih radnika, te da će oni koji odbiju cjepivo biti premješteni na radna mjesta bez kontakta s putnicima. No takva radna mjesta nisu pronađena za devetero zaposlenika koji su bili zaposleni za morskoj granici, izvijestila je Jacinda Funnell, zamjenica ravnatelja Carinske uprave.

'Žao nam je što su ti pojedinci morali napustiti službu i razumijemo da je to za njih teška situacija', rekla je Funnell.

Oko 95 posto djelatnika carine, koji su u kotaktu s putnicima te se od njih zahtijevalo da budu cijepljeni, primilo je prvu dozu cjepiva, dok ih je 85 posto primilo i drugu dozu.

Carina je razmatrala sve opcije te je još početkom ožujka poručila svojim zaposlenicima da su opcije za premještaj vrlo ograničene zbog nedostatka radnih mjesta.

U travnju, otkazima onima koji odbijaju cijepljenje zaprijetilo je i novozelandsko Ministarstvo obrane.

Novozelandski sindikati pobunili su se protiv otkaza necijepljenim radnicima, navodeći da bi ih trebalo premjestiti na druga radna mjesta. E tū, najveći sindikat zaposlenih u privatnom sektoru, napisao je da ne podržava obavezno cijepljenje i da neće tolerirati diskriminaciju radnika koji se odbiju cijepiti.Organizacija javnih službi poručila je da bi necijepljeni djelatnici graničnih postaja 'trebali biti preraspodijeljeni, a njihova radna prava moraju biti zaštićena'.