DRAMA U WATERTOWNU

Otac: Ubiju li i Dzhokhara, bit ću uvjeren da im je sve podmetnuto

  • +20

Boston pod opsadom

Izvor: Reuters / Autor: Jessica Rinaldi

Bionic
Reading

Cijeli grad Boston je pod opsadom specijalnih policijskih i vojnih snaga zbog potjere za odbjeglim osumnjičenikom Dzhokharom Tsarnaevim, mlađim od dvojice braće koje se sumnjiči za postavljanje bombi na Bostonskom maratonu. Potvrđeno je da je jutos ubijeni, drugi osumnjičeni, Dzhokharov stariji brat Tamerlan Tsarnaev. Policajac koji je radio na bostonskom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) ubijen je u noći na petak u školskom kampusu. I dok i dalje traje informacijski kaos, jer uz informacije o ubijenom i odbjeglom osumnjičeniku, pojavile su se fotografije i video snimke policijske obrade još dvojice muškaraca, čija je sudbina i dalje nepoznata

18:25 Nakon ujaka, Dzhokhara Tsarnaeva na predaju je pozvao i njegov otac Anzor Tsarnaev. 'Odustani. Odustani. Svijetla je budućnost pred tobom. Vrati se natrag kući u Rusiju', kazao je Anzor Tsarnaev.

18:21
Policija je vjeruje da su braća Tsarnaev prenoćila u automobilu marke Honda, koji je pronađen prije nekoliko sati. Hondu je dvojac koristio sve dok nisu ukrali Mercedesov SUV, koji je policija ganjala u sinoćnjoj potjeri.

17:59
Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je sućut svom američkom kolegi Baracku Obami. Putin je 'snažno osudio ovaj barbarski čin', i kazao da će Rusija, ukoliko bude potrebno, pružiti pomoć u istrazi.

17:37
Ujak dvojca osumnjičenog za bombaški napad u bostonu još jednom je progovorio za američke medije. Upitan što ih je moglo natjerati da počine napad, ujak je kazao: 'Zato što su jadnici.' Svom nećaku u bijegu uputio je i poruku.

'Ako si još uvijek živ, predaj se. I zatraži oprost od žrtava i ranjenih. Zatraži oprost od tih ljudi', kazao je ujak dodavši da je njegov nećak 'osramotio svoju obitelj i Čečene.

17:22
Policija je zatvorila ulicu Arsenal, glavnu ulicu u predgrađu Watertown. Mediji i novinari su zamoljeni da se udalje od policijskih automobila i policajaca koji se nalaze posred ulice. NBC-jev novinar javlja da su na obližnjim krovovima postavljeni snajperisti. Policija je kazala da pojačana aktivnost na ulici Arsenal nije donijela rezultate.

17:17
 Anzor Tsarnaev i dalje tvrdi da su njegovi sinovi nevini. 'Ubiju li Dzhokhara, tek tada ću biti uvjeren da im je policija sve podmetnula', rekao je.


16:45 Sa sveučilišta Massachusetts potvrdili su da je Tamerlan Tsarnaev bio student na tom sveučilištu. Sveučilište je na svojoj web stranici potvrdilo da je u tijeku evakuacija kampusa.

16:09
O braći Tsarnaev oglasili su se i iz Čečenije. Tamošnje vlasti kazale su da dvojac godinama nije bio povezan s Čečenijom. 'Osobe o kojima govorimo nisu živjele u Čečeniji u odrasloj dobi i ako su postali 'zli momci' onda su za to odgovorni oni koji su ih odgajali', rekao je tamošnji glasnogovornik Alvin KarimovIstovremeno, ruska ambasada u SAD-u još uvijek ne može potvrditi da li su braća Tsarnaev bili ruski državljani.

15:42
Boston Globe je objavio identitet policajca sa sveučilišta MIT ubijenog u obračunu s osimnjičenim bombašima braćim Tsarnaev. Riječ je o dvedesetšestogodišnjem Seanu Collieru iz Somervillea.

15:05
NBC je objavio kako je Dzhokhar vjerojatno lociran i to u jednoj kući u ulici Norfolk u Watertownu. Izvještavaju i da su u Norfolk St. zatočene dvije osobe te da sve vrvi od FBI agenata. Otac je, javlja AP, medijima otkrio da je Dzhokhar studirao medicinu i bio 'pravi anđeo', dok je ujak potvrdio Tamerlanov identitet. Oca Anzora Tsarnaeva su novinari AP-a uspjeli pronaći u Mahačkali (Dagestan). Mediji također navode da su se oba brata Tsarmaev bavila sportom, stariji Tamerlan boksom, a odbjegli Dzokhar hrvanjem. Otac je očekivao da će Dzhokhar doći uskoro kući na praznike.

14:50
CNN javlja da je čak blokiran i zračni promet nad Bostonom.

14:38
New York Times je identificirao mrtvog osumnjičenika kao Tamerlana Tsarnaeva. Prema NBC-u, Dzhokhar Tsarnev je pri bijegu od policije pregazio brata. Policija tvrdi kako je poginuli Tamerlan nosio samoubilački bombaški pojas,  a i da je policiji bio otprije poznat i to zbog prijave njegove djevojke 2009. za obiteljsko nasilje.

14:04
Boston je pod opsadom. NBC je objavio kako je su jake snage sigurnosti s područja potjere udaljile 400.000 ljudi. Stanovnicima šest prigradskih naselja: Watertown, Waltham, Newton, Belmont, Cambridge i Allston-Brighton rečeno je da ne izlaze iz kuća i da smiju otvoriti vrata samo policiji. 13:47 Stariji brat Tamerlan Tsarnaev (imenovan po AP-u, star 26 godina) pohađao je inženjerski smjer na Bunker Hill Community Collegu. Prema posljednjim informacijama prije dolaska u SAD, nakon Dagestana, braća Tsarnev živjeli su u Kazahstanu.Međutim, NBC raspolaže informacijom kako je mlađi brat rođen u Kirgistanu, a stariji u Rusiji.

13:34.
RT je pronašao profil Dzhokhara Tsarneva na ruskoj verziji Facebooka na kojem piše da živi u Bostonu gdje je pohađa Cambridge Ringe and Latin School. Na stranici se spominje da je školu završio u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana.

Potjernica za Dzhokharom Tsarnevom



13:26. CNN javlja kako je policija smatrala da ubijeni osumnjičenik ima eksploziv na tijelu.Na fotografijama Boston Globea vidi se kako je vojska raspoređena po ulicama Bostona.

13:14
Braća Tsarnaev nisu, kako se prije nagađalo, u nikakvoj vezi s nestalim studentom sa Sveučilišta Brown, javlja Business Insider.

13:00
AP javlja kako je Dzhokhar Tsarnaev prije nego što je došao u SAD prije godinu dana, živio u Turskoj, a u Bostonu je živio u Cambridgeu. Nalazi se na popisu studenata stipedinsta grada Cambridgea za 2011.

13.00
Associated Press ‏i NBC su na svojim Twitter profilima objavili identitete bombaša iz Bostona. Radi se o braći Tsarnaev, čečenskog porijekla, sa stalnim legalnim boravkom u SAD-u. Devetnaestogodišnji Dzhokar Tsarnaev je u bijegu, bratovo ime je i dalje nepoznato

12:20
Američki predsjednik Barack Obama informiran je o noćnoj potjeri u Watertownu, tijekom koje je jedan osumnjičenik ubijen, a za drugim se još uvijek traga, priopćila je Bijela kuća.

12:10
Obustavljen je cestovni promet u Watertownu, kako za vozila javnog prijevoza, tako i za privatne automobile.

11:54
Policija je potvrdila da su osumnjičenici u bijegu odbacili eksplozivnu napravu, a svjedoci javljaju da je drugi osumnjičenik, koji je naknadno preminuo u bolnici, imao eksplozivnu napravu privezanu oko zapešća. Očevici tvrde i da su u Watertownu vidjeli i ekspres lonce s eksplozivom.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

11:49
CBS javlja da su se oko 1 sat iza ponoći Watertownom orile eksplozije i teška paljba. Watertown su zauzeli deseci policajaca i FBI agenata, uz nadlijetanje helikoptera. U kritičnom stanju je i drugi policajac, koji je ranjen u pucnjavi za vrijeme automobilske potjere za osumnjičenicima u ukradenom Mercedes SUV-u.

Svjedoci iz Watertowna

Peter Jennings(33) spavao je kada ga je nešto prije 1 sat iza ponoći probudio snažanprasak.

'Zvučalo je kao da je eksplodirala hrpa dinamita. Pogledao sam krozprozor. Nikada nisam vidio ništa slično - plavo svjetlo, pa opet plavosvjetlo, pa opet isto', rekao je Jennings.

Johna Antonuccija nazvala je 79-godišnja majka iz kuće u ulici Laurel, histerično vičući da je čula oko pet pucnjeva. Nijeznala što da radi.

'Rekla je da trče niz cestu pucajući. Plakala je tako jako da nisammogao razumjeti što govori', rekao je Antonucci, koji je majcisavjetovao da ne izlazi iz kuće.

11:30
Konačno je otkriveno zašto su uopće policajci opsjeli Watertown. Policijski načelnik Timothy Alben otkrio je kako su u 22.30 sati po lokalnom vremenu zaprimili dojavu o pljački trgovine 7/11 na trgu Central pored MTI-ja. Nekoliko minuta kasnije, neidenfiticirani policijski službenik s MTI-ja ubijen je dok je patrolirao ulicama Main i Vassar. To je policiju nagnalo da pošalje jake snage u dio grada u kojem su, smatra se, nerede započeli osumnjičeni za eksplozije na Bostonskom maratonu. Malo kasnije, dva muškarca otuđila su Mercedes SUV, na pola sata oteli vlasnika koji im je uspio pobjeći. SUV je krenuo dalje kroz Watertown, praćen policijskom potjerom. Tijekom potjere, osumnjičenici su otvorili vatru na policajce i tijekom pucnjave muškarac kojeg se smatra prvoosumnjičenim bio je ranjen. Uhićen je i kasnije je umro u bolnici.

11:20 Ured okružnog tužitelja Middlesexa potvrdio je da je uhićen osumnjičenik, koji je naknadno u bolnici proglašen mrtvim. CNN je eksluzivno objavio snimku privođenja drugog osumnjičenika, kojemu je policija naredila da se razodjene do gola.

Još uvijek nije jasno je li drugi uhićeni osumnjičenik onaj za kojim je policija prethodno tragala na području bogatog bostonskog predgrađa Watertown, ili je u pitanju trećeosumnjičena osoba. U svakom slučaju, policija je objavila novu  snimku s nadzornih kamera osumnjičenika koji je u bijegu.

11:15 Boston Globe javlja kako su na policajca najvjerojatnije pucala dvojica muškarca koji su osumnjičeni za krvavi napad na Bostonski maraton. Isti izvor navodi da je ubijen osumnjičenik koji se na jučerašnjim fotografijama s nadzornih kamera pojavljuje s crnom kapom. Osobu s bijelom kapom smatra se naoružanom, opasnom i u bijegu.

Na CNN-ovoj snimci vidi se privođenje osobe koju je policija okružila u vozilu pod sumnjom da je koristio eksploziv, rekao je policijski glasnogovornik Dave Procopio. Osumnjičenom je naređeno da izađe iz vozila i razodjene se do gola. Nakon što su ga ispitali djelatnici FBI-ja, osumnjičenik je strpan u policijsko vozilo.

Policija na MIT-u istražuje pucnjavu i izdala je upozorenje za čitav kampus. Policija države Massachusetts upozorila je stanovnike Watertowna da nikome ne otvaraju vrata svojih domova. Predgrađe je blokirano, a u tijeku je istraga od vrata do vrata.

'Pucnjevi su prijavljeni u blizini zgrade 32 koja je trenutno okružena pripadnicima odgovarajućih sigurnosnih agencija', priopćio je MIT, upozoravajući studente da ostanu unutra i drže se daleko od tog područja.Boston Globe piše da su napadači su upotrijebili automatsko oružje i ručne granate.

Pucnjava na MIT-u