milan radoičić

Osumnjičeni za teroristički napad na Kosovu povezan s uzgojem marihuane

13.12.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Kosovska policija u prethodnih je godinu i pol na sjeveru Kosova otkrila 11 laboratorija za uzgoj marihuane, a za osobe uhićene zbog tog kaznenog djela tvrdi da su bile povezane s bivšim potpredsjednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN)

Čelnik Kosovske policije za regiju Sjever Veton Elsani rekao je za BIRN da skupine koje su radile na protuzakonitim poslovima nisu bile međusobno povezane, ali su sve bile pod kontrolom Milana Radoičića, osumnjičenog za nedavni napad srpskih napadača na kosovsku policiju u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica srpskih napadača u selu Banjska.

Dodao je da su većina uhićenih Srbi, a u jednom slučaju čak 90 posto umiješanih je iz Srbije. Mnogi od njih su već imali kaznena djela počinjena u Srbiji, a mnogi su prilikom akcija kosovske policije pobjegli u Srbiju. Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba i sestrinske stranke Srpske napredne stranke, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova, koja je sudjelovala u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna.

Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, a početkom listopada priveden je u Beogradu, saslušan i pritvoren, ali je pušten za manje od 48 sati uz zabranu odlaska na Kosovo i napuštanje teritorija Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je izjavio je da predstoji podizanje optužnice protiv Milana Radoičića po okončanju istrage koja je u tijeku jer ga "tužitelj goni za teška kaznena djela koje je sam priznao".

Okršaj u selu Banjska na Kosovu Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL

"Istraga će biti nastavljena i optužnica će biti podignuta, pokazat će odakle novac za ilegalno oružje. Naša međunarodna obaveza da je se to utvrdi i to će biti učinjeno", rekao je Vučić novinarima sredinom listopada. Vučić je ranije u intervjuu za Sky News potvrdno je odgovorio na pitanje o tome je li mu Radoičić blizak saveznik, podsjetivši da je on bio potpredsjednik Srpske liste koju podržava službeni Beograd.  Međutim, Vučić je inzistirao kako ne može reći da mu je Radoičić bio prijatelj.

Srbijansko pravosuđe još nije podiglo optužnicu protiv Radoičića, a svi su izgleda da niti neće, bar ne dok ne prođu prijevremeni parlamentarni i dio lokalnih izbora u Srbiji, zakazanih za 17. prosinca. Prema istraživanjima BIRN-a, pokazalo se da je Radoičić povezan s najmanje tri osobe koje kosovska policija sumnjiči za uzgoj marihuane. Ta mreža u tekstu podsjeća da su od 8. prosinca 2021. Radoičić i njegov bliski prijatelj i suradnik Zvonko Veselinović stavljeni na listu sankcija američkog Ministarstva financija, koje je navelo da je Veselinović vođa skupine za organizirani kriminal na Kosovu, u kojoj je i Radoičić.

Do povećanja proizvodnje kanabisa na Kosovu došlo je nakon što su farme marihuane u Albaniji, odakle je kanabis zatim prebacivan na Kosovo, redom otkrivane i njihov rad onemogućen. To je dovelo do skoka cijena kanabisa, posebno poslije 2019., piše BIRN, pozivajući se na izvješće Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Izvori BIRN-a tvrde da se kilogram marihuane "na veliko" u Beogradu prodaje za 5000 eura, a ako se prodaje na grame, cijena dostiže i oko 8000 eura.