dugo je trajalo

Sud u Beogradu pustio Radoičića na slobodu, zabranjen mu odlazak na Kosovo

04.10.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu odbio je prijedlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, kojeg se tereti za više kaznenih djela u vezi s oružanim sukobom 24. rujna u Banjskoj na sjeveru Kosova, a zabranio mu je da napusti Srbiju

Sudac je nakon saslušanja okrivljenog Radoičića odbio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu za određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega.

'Prema M.R. određena je mjera zabrane napuštanja boravišta, kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritorij Srbije', navedeno je u priopćenju.

Prema odluci suda, zabranjen mu je odlazak na teritorij Kosova te mu je naređeno da se svakog 1. i 15. u mjesecu javlja nadležnoj policijskoj postaji.

  • +11
Napadači na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Privremeno je oduzeta srpska putovnica M.R.-u, a upozoren je da se protiv njega može odrediti pritvor ako prekrši izrečene zabrane i obaveze', dodaje se u priopćenju objavljenom na web stranici suda.

Tereti se za više kaznenih djela: 'nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija', 'sudjelovanje u grupi' i 'teško djelo protiv opće sigurnosti'.

Na odluku suda dozvoljena je žalba u roku od tri dana od primitka rješenja.

Radoičić je jučer, kako je objavilo Više javno tužiteljstvo, negirao sve optužbe.

Ranije je preuzeo odgovornost za napad na Kosovu 24. rujna, u kojem su smrtno stradali kosovski policajac i trojica napadača.

Preuzeo je na sebe odgovornost za događaje u selu Banjska na Kosovu, izrazio spremnost da se odazove nadležnim tijelima Srbije i podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste na Kosovu.

Njegov odvjetnik Goran Petronijević naveo je da je Radoičić na sjever Kosova 24. rujna došao sa sunarodnjacima i da je osobno obavio sve logističke pripreme.

O tome nije obavijestio nikoga iz vlasti u Srbiji, niti iz struktura vlasti na sjeveru Kosova, rekao je Petronijević.