ODLUKA O PRITVORU

Osumnjičeni s Medicine danas u 13 sati pred sucem istrage

Bionic
Reading

Osumnjičeni za kupnju i prodaju ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu sinoć su ispitani u USKOK-u, a danas će u 13 sati izaći pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu

Uhićeno je 12 osoba, među kojima profesor anatomije Zlatko Kelović, dvoje asistenata te nekoliko studenata. Među privedenima su suprug i sin Višnje Lončar, jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Riječ je o mr. sc. Boži Lončaru, specijalistu za abdominalnu kirurgiju koji 20 godina radi u KB Dubrava. Osim sina Hrvoja, koji je student prve godine medicine, Lončari imaju još dvoje djece.

Neslužbeno, neki od privedenih sinoć su priznali djela, a dio se branio šutnjom. Uhićeni su u sklopu višemjesečne akcije zbog davanja i primanja mita te zloporabe položaja i ovlasti, priopćeno je iz MUP-a. Protiv uhićenih podnesena je kaznena prijava USKOK-u, a sumnjiči ih se da su sudjelovali u trgovanju ispitima čija je cijena bila između petsto i dvije tisuće eura.

Uprava Fakulteta potvrdila je da su njihovi djelatnici suspendirani dok traje istraga, a osumnjičeni studenti udaljeni su s nastave. Nagađa se da je riječ o nastavku antikorupcijske akcije 'Indeks', pokrenute 2008. na Prometnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koja je do sada urodila s pet optužnica i više desetaka optuženih.