SLAVEN LETICA

'Osuda Gotovine i Markača koštala bi nas 11 milijardi kuna'

01.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

'Presuda generalima nije samo moralna, već i ogromna financijska olakšica za Hrvatsku. Svakom odbjeglom Srbinu iz tzv SAO Krajine trebalo bi u slučaju da je Domovinski rat na kraju bio okarakteriziran kao 'zločinački' poduhvat, platiti odštetu. Da vas ne zamaram računicom, reći ću vam samo konačnu brojku, odšteta kojih smo se ovom presudom oslobodili – a to je 11 milijardi kuna', istaknuo je sociolog Slaven Letica na javnoj tribini Vita Activa u zagrebačkom KIC-u

Raspravljajući o budućnosti Hrvatske, i o tome kako je Hrvatska proživjela svoj prvi tjedan nakon tri povijesne presude okupljeni govornici na javnoj tribini Vita Activabivša premijerka Jadranka Kosor, sociolog Slaven Letica, dr. Nino Raspudić Saša Runjić komentirali su aktualne presude svatko na svoj način, ali svi četvero složili su se u jednom – Hrvatska je u povijesnoj prilici proći svojevrsnu katarzu i osloboditi se nekih od najtežih utega koji je godinama već utapaju.

'Možda najvažnija od sve tri, oslobađajuća je presuda generalima. Ne toliko zbog njih osobno koliko zbog cjelokupnog 'imagea' RH u svijetu a i jednog općeg stanja morala građanstva koje je s pravom bilo na niskim granama, posebice kod braniteljske populacije koja se nikako nije mogla pomiriti s time da svijet na Domovinski rat gleda kao na 'zločinački' poduhvat', rekla je Kosor.

'S druge strane, budući sam pravnica, ne volim se upuštati u komentiranje prvostupanjskih presuda, ali kad i ako presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu postane pravomoćna, to će biti od ogromne važnosti u borbi suzbijanja korupcije na najvišim državnim instancama', izjavila je Jadranka Kosor. Što se tiče presude prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću, najžešći je bio Slaven Letica. 'Čini mi se da je Čačić napokon do kraja izgubio razum i 'pukao' potpuno, ili još bolje, kao da pati od ozbiljno teškog oblika PTSP-a. Pokazuju to njegovi bahati istupi u javnosti i izjave u kojima se ponaša kao da uopće nije osuđen na zatvor', izjavio je Letica, dodavši kako je općepoznato da Čačić praktički 'drži' polovicu ministarstava 'u džepu' što dovoljno govori o trenutnoj vlasti koja je na jedno od najodgovornijih mjesta u državi postavila ovako 'nestabilnu' osobu.

Dotaknuvši se oslobađajuće presude generalima izjavio je da to nije samo moralna, već i ogromna financijska olakšica za Hrvatsku. 'Svakom odbjeglom Srbinu iz tzv SAO Krajine trebalo bi u slučaju da je Domovinski rat na kraju bio okarakteriziran kao 'zločinački' poduhvat, platiti odštetu. Da vas ne zamaram računicom, reći ću vam samo konačnu brojku, odšteta kojih smo se ovom presudom oslobodili – a to je 11 milijardi kuna', zaključio je Letica. Letica je u jednom trenutku, dotičući se 'nesposobnih poslušnika' koji svojom pasivnošću omogućavaju 'masni' gospodarski kriminal, uz sveusrdnu pomoć okupljenih, čak i sam uvrijedio Jadranku Kosor, rekavši da ju je 'Ivo valjda zato i izabrao'. 'Cirkus' je nastavio aludiranjem na 'seksualnu zaluđenost' Carle del Ponte generalom Gotovinom što je polako privelo tribinu kraju.

Sve u svemu, na kraju je najinteresantnija stvar na tribini bila interakcija okupljenih građana i nekolicine novinara sa govornicima, posebno sa Kosoricom i Leticom. Kao prava političarka, oguglala na uvrede i provokacije, bivša je premijerka sve kritike i dobacivanja sa smješkom prihvatila, pa čak i pokušala odgovoriti na njih ma koliko bila neumjesna bila. Ono u čemu su se složili i jedni i drugi, nedostatak je građanske akcije i političke osviješćenosti građanstva.

'Zapitajmo se svi pojedinačno u kolikoj smo mjeri zapravo, svojim konformizmom i neaktivnošću, šutnjom i rezigniranošću i sami doprinijeli situaciji u kojoj se nalazimo. Krajnje je vrijeme da se prestanemo zavaravati da će netko drugi za nas 'skočiti' i upinjati se za promjene u društvu. To moramo sami učiniti. Također, treba prekinuti famu oko ulaska u EU. Podijeljeni stavovi stanovništva, gdje jedni misle kako će nas to spasiti dok su drugi uvjereni da će nas uništiti smiješni su. Moramo biti svjesni da ćemo 2. srpnja 2013. godine, kada se probudimo kao članovi europske obitelji, imati potpuno iste probleme s kojima se hrvamo i sada', rekao je na kraju dr. Nino Raspudić