PRIGOVOR IZ HUBOL-A

Ostojić je nabavio umjetna pluća za devet milijuna Hrvata?!

06.06.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika osvrnula se na izjavu resornog ministra Rajka Ostojića koji je, braneći se od njihovih izjava da je uludo potrošio novac na ECMO uređaje, izjavio da se hrvatski zdravstveni sustav brine za devet milijuna ljudi

'Ministar zdravlja Rajko Ostojić, gostujući na Hrvatskoj televiziji u emisiji Hrvatska uživo, ustvrdio je da Hrvatska ima točno onoliko ECMO uređaja koliko ih treba, naglasivši da je to argumentirano utvrdila struka i znanost. Opravdavao je nabavu 35 ECMO uređaja izjavivši: Mi skrbimo, ako gledamo čisto statistički, za državu od devet milijuna ljudi, to je naša obveza jer mi smo referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije!, napominju iz HUBOL-a.


Kažu da Ustavom Republike Hrvatske jesu jasno definirane obveze hrvatske države. To je skrb za državljane Republike Hrvatske te posebna briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini, odnosno one izvan granica Republike Hrvatske, ali da Hrvatska nije referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije za ECMO potporu 'države od devet milijuna ljudi'. Broj ECMO uređaja kojim Hrvatska trenutno raspolaže dostatan je, prema kriterijima najrazvijenijih zemalja svijeta, za potrebe čak 15 milijuna ljudi, tvrde.

Podsjećaju ministra Rajka Ostojića da je on ministar zdravlja Republike Hrvatske, a ne 'države od devet milijuna ljudi'.

'Ministre Ostojiću, molimo vas da se u obnašanju ministarske dužnosti prvenstveno vodite državnim interesima Republike Hrvatske, imajući osjećaj za ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Učinite sve što je u vašoj mogućnosti i ovlastima da se šteta nastala ugovaranjem kupovine 35 ECMO uređaja u najvećoj mogućoj mjeri smanji', zaključuju.