AFERA HOTMAIL

Ostojić: Jasno je da SOA nije pustila korespondenciju van

22.05.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Otkriće N1 televizije da je jedan dio predizbornog spota "Vjerodostojno" Andrej Plenković snimio u prostorima odvjetničkog ured Šavorić i partneri u N1 studiju uživo komentirao je saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

"Zanimljivo je kako se pokušava pravdati ta priča "mi smo unajmili agenciju, oni su izabrali prostor", no u laži su kratke noge pa vas uhvate. Sada otkrivamo da su (Andrej Plenković i Boris Šavorić) zajedno išli u školu, na fakultet, da se inače dobro poznaju... A koalicijski partner Darinko Kosor kaže da vjeruje premijeru da se nisu vidjeli. To je ta vladajuća koalicija, ujedineni su u laži. Za mene nema sumnje da je premijer od početka bio u sve ovo uključen", rekao je Ostojić za N1.

Prije tjedan dana Ostojić je od SOA-e tražio odgovore na tri pitanja oko afere Hotmail: kako je moguće da se kod štićenih osoba dogodi da takva korepsondencija može na ovakav način izaći van, tko su bili oni iz SOA-e koji su pregledavali mailove u rujnu 2017. i jesu li oni bili u ključeni u ovu priču te je li SOA o eventualnim nezakonistima obavijestila DORH.

"Odgovore sam dobio, ono što mogu reći je da je SOA potvrdila ono što su javno rekli, da su u vremenu rujan-listopad 2017. imali sumeno traženje od predsjednika Vlade, utvrđivali su određene okolnosti. Dali su odgovor i na drugo pitanje, no o tome ne mogu razgovarati. Bitno je da očito mi imamo općenito krivu percepciju - nema privatne i službene korespondencije. Ta samozaštita je bila loša, oni koji su u to bili uključeni, svi funckioniraju na isti način. To su povezani interesi koji se na neki način mogu samo preslikati. Prvo rade za jednu skupinu pa za drugu i logično je da se takvi dokumenti pojave u javnosti", rekao je Ostojić i naglasio da je zakazao represivni aparat koji nije reagirao na vrijeme.

  • +49
Sva lica Andreja Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Sve činjenice koje danas vidimo u mailovima bile su poznati iz riječi novinara, medija. Kada takve stvari dođu do represivnog sustava, on je dužan to povjeravati, a ne reagirati tek kad se u javnosti pojave nepobitne činjenice. Ovo aferu skandalom čini činjenica da sustav dozvoli da se nako nešto dogodi."

"Iz odgovora SOA-e jasno je vidljivo, neću sad braniti SOA-u, ali oni imaju jake argumente da oni nisu korespondenciju pustili van", kazao je Ostojić.