ODGOVOR NA NISKU KRITIKA

Ostojić: 'HDZ-ovci su pomiješali kruške i jabuke'

09.04.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odgovorio je na prozivke iz HDZ-a da se Vlada zadužila za 180 milijuna eura zbog programa poboljšanja zdravstva, a uopće nije povukla novac iz EU fondova, istaknuvši da se tek sad otvaraju natječaji za financiranje zdravstva iz strukturnih fondova EU.

'Na ovom mjestu nisam zatekao nijedan natječaj, niti je postojala strategija razvoja zdravstva, već smo je donijeli u rujnu 2012. godine', rekao je Ostojić novinarima prilikom današnjeg otvaranja Centra za specijalističku dentalnu zdravstvenu zaštitu u Rijeci.

HDZ je danas napao Ostojića zbog Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga vrijednog 180 milijuna eura, jer se taj program financira zajmom od Međunarodne banke za obnovu i razvoj i novcem iz proračuna, umjesto da Vlada iskoristi 'gratis' fondove EU.

Ostojić je odvratio da se tek sada otvaraju natječaji za financiranje zdravstva iz strukturnih fondova EU, a pripremljeno je 218 projekata koji će se prijaviti kroz iduća tri do četiri mjeseca, te je poručio HDZ-ovcima da su 'pomiješali kruške i jabuke'.

Govoreći o ukidanju smjenskog rada u nekim bolničkim odjelima Ostojić je ustvrdio da se vraćanjem 24-satnih dežurstava ne krši zakon.

'Bili smo svjesni da je u nekim djelatnostima, kao što su anesteziologija i kirurgija, nemoguće provesti smjenski rad. Zato sam u startu rekao da idemo samo na dva mjeseca, a nakon toga ćemo tim djelatnostima pokušati vratiti uobičajeno dežurstvo', rekao je Ostojić.

Ministar je kazao da su sve inicijative pokrenuli hrvatski liječnici, a 'on je tu samo da provodi njihove inicijative'. Pitanje rada u dežurstvima sada je 'na stolu sa sindikatima', dodao je izrazivši žaljenje što se Hrvatski liječnički sindikat ne odaziva na pregovore.

'Svi hrvatski liječnici su članovi Komore, 90 posto su članovi Zbora, a oko 30 posto su članovi sindikata. Komora i Zbor traže od mene da ponovno uvedem dežurstva uz isti način plaćanja kao što se plaćalo 20 godina', rekao je Ostojić.