repriza 2015.?

Ostojić: Grčka neće moći zaustaviti migrante, problemi će doći do Hrvatske

02.03.2020 u 23:28

Bionic
Reading

Bivši ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić koji se prije pet godina susreo s do sada najvećom migrantskom krizom, kazao je kako se sada 'radi se o situaciji pod drugim okolnostima. 'Pitanje je hoće li Grčka moći zaustaviti migrante, ja u to ne vjerujem. Moraju problemi doći do Hrvatske', jasno će Ostojić

Na pitanje hoće li se ponoviti situacija slična onoj iz 2015. godine, Ostojić odgovara: Radi se o situaciji pod drugim okolnostima i naravno da će biti veliki problem. Pitanje je hoće li Grčka moći zaustaviti migrante, ja u to ne vjerujem. Moraju problemi doći do Hrvatske'.

Na navode da Europska unija nije spremna za novonastalu situaciju, bivši ministar za RTL Direkt kaže: 'Igrati na kartu povjerenja prema Erdoganu je bila jedna od opcija, ali nije smjela biti jedina. On je sad pokazao pravo lice. Realizirao je što je odavno najavljivao. Milijuni ljudi su u rezervi koji su u prihvatnim centrima u Turskoj, a to je Europa do sada plaćala', tvrdi Ostojić i nastavlja:

'Hrvatska je radi sebe i svoje inicijative trebala sazvati sastanak u EU. Sve je jasno, događaji su identični slučajevima iz 2015. Europska unija od 2015. nije naučila lekciju, nije riješila pitanje na koji način će imati efikasan odgovor. Ništa nije ralizirano. Oslanjalo se sve na povjerenje prema Erdoganu, a sada se realizira njegova prijetnja', kazao je.

Na pitanje kako bi postupio sada i kako komentira poteze koje vuče predsjednik Zoran Milanović, bivši ministar poručuje:

  • +70
Migranti na tursko-grčkoj granici Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

'Predsjednik je dobro ragirao, odmah je sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost. Milanović neće raditi ono što se događalo 2015. Sada treba braniti nacionalne interese, trebamo zaštiti sve ono što je ugroženo. Ovdje će se pokazati tko su oni koji su spremni braniti nacionalne interese, a tko su oni koji su zabijali nož u leđa 2015.', kaže Ostojić.

Na pitanje što očekivati od Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ostojić kaže:

'Za sve treba biti spreman, ne smije se čekati zadnji trenutak. Treba odmah poduzimati sve korake, da bude što manje štete za Hrvatsku. Hrvatska je u jako nezgodnoj situaciji. Ovo je drugačije od 2015. godine', upozorio je