SVI SU ANTIFAŠISTI

Ostojić branio Baldasara i citirao Tuđmana

13.04.2015 u 16:12

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić duboko vjeruje da je splitski gradonačelnik i njegov stranački kolega Ivo Baldasar - antifašist. Nije ga pokolebalo ni prošlotjedno slanje delegacije i vijenaca u ime Grada Splita na obilježavanje obljetnice osnutka Devete bojne HOS-a 'Rafael Vitez Boban', gdje je nekoliko stotina branitelja zborno skandiralo ustaški poklič 'Za dom spremni'

'Ja ne sumnjam da je gradonačelnik antifašist, a zbog toga što ima određene poteze koji bi mogli to dovesti u pitanje - ne treba ga braniti. Takav potez ne može zasjeniti njegov antifašistički stav', kazao je Ostojić u Splitu, gdje se prigodno obilježilo 70 godina od osnutka Narodne vlade Hrvatske. Potom je spekulirao da je Baldasarov potez možda 'u smislu drugačijeg postavljanja i priznavanja grešaka koje su fašisti napravili'.

Osudio je dio splitskih branitelja koji su prošlog tjedna 'iskoristili smrt ljudi koji su se borili protiv te iste fašističke opasnosti i stavili je u kontekst 10. travnja i poražene tvorevine NDH'.

'Da nije bilo Tita i antifašističkog pokreta, danas ne bismo imali Hrvatsku!' uskliknuo je Ostojić s govornice, citirajući i pokojnog Franju Tuđmana.

'On je kazao da je ZAVNOH-om i Ustavom iz 1974. godine Josip Broz Tito omogućio pravne osnove za osnutak samostalne i nezavisne Hrvatske', kazao je Ostojić, inače izaslanik premijera Zorana Milanovića i Vlade kao pokrovitelja manifestacije, naglasivši i da bi bez antifašizma Dalmacija i Istra danas bile dio Italije, dok bi u Jugoslaviji prevladala monarhija s jakim pročetničkim elementima u kojoj bi Hrvati bili podčinjeni.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat kazao je da Split nije slučajno prije 70 godina izabran za mjesto formiranja Narodne vlade Hrvatske jer je dao 17 narodnih heroja, a od njegovih četrdesetak tisuća stanovnika skoro svi su izravno ili neizravno sudjelovali u ratu na partizanskoj strani. Svaki treći Splićanin borio se u Narodnooslobodilačkom pokretu, a svaki deseti poginuo je u borbama, bombardiranjima, zatvorima ili logorima.

'Žalosti što se gradu odriče njegova slavna antifašistička prošlost i što Split još uvijek nema nijednu ulicu ili trg koji bi asocirali na to', kazao je Milat.

Gradonačelnik Ivo Baldasar u svom govoru prisjetio se slavne splitske prošlosti i kazao da je osnivanje prve hrvatske vlade bilo priznanje ovom gradu i njegovim stanovnicima.

‘Bio je to veliki iskorak tadašnjih vlasti kao zahvala Splitu i Splićanima za sve ono što su napravili u Drugom svjetskom ratu. Možemo to povezati i s Domovinskim ratom, Splićani su prvi krenuli u oslobađanje svoje zemlje i ginuli braneći i slobodarske stečevine svojih očeva i djedova. Ovaj datum potvrđuje Splićane i Dalmatince ne samo kao one koji su se uvijek borili za slobodu, nego kao i one koji su utemeljili državnost Hrvatske’, kazao je Baldasar.