incident u zraku

[VIDEO/FOTO] Zrakoplov Croatia Airlinesa za Sarajevo ipak nije propucan, oglasilo se tužiteljstvo, ali i Butković

23.06.2022 u 10:08

Bionic
Reading

Avion Croatia Airlinesa koji je sinoć iz Zagreba sletio na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ima oštećenja za koje se pretpostavlja da su nastala iz vatrenog oružja, saznaje Klix.ba

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je prijavio oštećenja na trupu aviona, a prema prvim neslužbenim informacijama oštećenja su nastala pucnjevima iz vatrenog oružja, piše Klix.ba.

Tužiteljstvo BiH je priopćilo rezultate istrage, prema kojima propucavanja ipak nije bilo. 'Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je provođenje očevid koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio očevidni tim. Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja', stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

O nesreći se oglasio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je za RTL rekao: 'Ne znam je li propucan, ne znamo što se dogodilo. Činjenica je da je na avionu pronađena rupa 2 puta 2 centimetra i da je to uočio mehaničar u redovnom pregledu zrakoplova. Time se sada bavi Tužiteljstvo u Bosni i Hercegovini. Ne mogu vam ništa više reći, istraga traje'.

  • +7
Oštećen avion Croatia Airlinesa na letu za Sarajevo Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Iz Tužiteljstva su naveli kako sigurnost putnika tijekom leta nije bila ugrožena, a detaljnim pregledom će se utvrditi način oštećenja kao i sigurnost aviona za daljnju zračnu plovidbu. Za sada nije poznato gdje je avion oštećen i kako je uopće došlo do ovog incidenta.

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Iz Croatia Airlinesa oglasili su se o zrakoplovu koji je letio iz Zagreba u Sarajevo i na kojemu su uočena oštećenja, za koja se sumnja da su nastala iz vatrenog oružja, donosi N1.

“Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima.

Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost.

Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti.

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb”, priopćili su iz Croatia Airlinesa.