PRESICA NERVOZNOG LINIĆA

'Ostavljam Milanoviću da razriješi naše odnose'

21.02.2014 u 13:52

Bionic
Reading

'To je mjera koja je dala rezultate i po kojima se Hrvatska može staviti u vrh Europske unije', komentirao je Slavko Linić uspjeh predstečajnih nagodbi na izvanrednoj presici održanoj danas u Ministartsvu financija. Konferencija je sazvana nakon što je objavljena mogućnost ukidanja nagodbi. Istaknuto je kako su nagodbe konsolidirale poduzeća i spasile 20.000 radnih mjesta

Nakon što je objavljeno da se Vlada priprema za ukidanje predstečajne nagodbe, ministar Slavko Linić i njegov pomoćnik Boris Lalovac objavili su rezultate predstečajnih nagodbi, naglasivši da su vrlo bitne za hrvatsko gospdarstvo.

'U 15 godina bilo je samo dva uspješna stečaja s restrukturiranjem, a to su Pevec i Tisak' kazao je Lalovac. 'Nelikvidnost je bujala sve do donošenja zakona', rekao je.

Predstečajne su najviše koristile malim poduzenicima, obrtnicima i zaposlenima, smatra Linićev zamjenik.

Više od tri tisuće stečajeva pokrenuto je kroz program predstečajeva. Preko 15 milijarda kuna trebalo se nagoditi: od toga je 8 milijarda nagođeno, oko 7 milijarda je otipsano. 'Često se postavlja pitanje kome je država otpisala dug i je li to zakonito? Država je od 7 milijardi otpisala samo 13 posto', tvrdi Lalovac.

'Je li gospodarska mjera, koja govori da treba prvo razdužiti dužnike da se krene u rast, dala rezultate? Da. Ovo je mjera koja je dala rezultate i po kojima se može Hrvatska postaviti u EU u vrh tablice', rekao je Linić, naglašavajući da zbog ogromnog broja blokiranih računa treba nastaviti s mjerom. 'Da nismo krenuli s tom mjerom, nelikvidnost bi rasla' rekao je ministar Slavko Linić.

Iznenađen je s kritičarima: vjerovnici žele ovakve mjere, a ne da su ugroženi! Kazao je da model pomaže i bankarskom sustavu, i omogućuje gospodarski rast.

Na kritike ustavnih stručnjaka o pravnoj utemeljenosti predstečajnih poručio im je gdje su bili do sada, zašto nisu reagirali na mnoštvo blokiranih računa.

'Dok god postoji bolesno tkivo koje ne rješavamo, ne možemo izaći iz problema', rekao je Linić.

Imali smo neprekidne napade, nismo imali potporu struke, požalio se ministar.

'Izmišlja se kriminal tamo gdje ga nema! Oni koji žele Vladine poteze kritizirati sve pretvaraju u kriminal', ovako je odgovorio na novinarsko pitanje na slučajeve Čazma i Vox.

Ako imate kaznenih spoznaja da sam kriminalac, podnesite kaznenu prijavu DORH-u, kazao je.

O odnosima s Milanovićem je rekao: 'Ne bi o odnosu s premijerom, kao što vidite mene to ne opterećuje. Ostavljam njemu da razrješi naše odnose.'

Na pitanje o EPH rekao je da ako misle da je Pavić dao novce Liniću, isto ga prijave DORH-u. 'EPH je tvrtka s velikim brojim zaposlenika i nadamo se da će predstečajne nagodbe uspjeti. Moja briga je broj zaposlenih. Očito da mnogi od vas ne žele otvoriti oči. Vas zanimaju ulica i bezvezni tračevi. Ne želim u tome sudjelovati. Svi koji se time bavite stvarate štetu gospodarstvu! Stvarate zlu krv među medijima!', rekao je.

Obrušio se i na HTV kazavši da im je oprostio 400 milijuna kuna duga. 'Bio sam šokiran što me najviše napadaju s HTV-a. Zašto me ne pitate koliko je njima dugova oprošteno? Na što to svodite hrvatsku stvarnost? Na rat medija? Ne želim u tome sudjelovati!', kazao je Linić.

Za Šegona je rekao da je bio samo osoba koji je sazivao sastanke i potpisivao dokumente.